Gündem

TMMOB Başkanı Koramaz: Madenleri vahşi bir sömürü ve rant kaynağı olarak kullanan siyasi iktidar bu cinayetin sorumlusudur

"Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız, o ülkede insanların nasıl öldüğünü bakın’ derler"

16 Ekim 2022 07:16

Uzmanlar, Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanan maden faciasıyla ilgili ‘ihmal’ vurgusu yaptı. TMMOB Başkanı Emin KoramazMadenlerin bu biçimde çalıştırılmasına izin verenler bu cinayetin sorumlusudur. Ve elbette madenleri vahşi bir sömürü ve rant kaynağı olarak kullanan siyasi iktidar bu cinayetin sorumlusudur” dedi.  DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da daha önce yaşanan maden facialarını anımsatarak “Üzgün ve öfkeliyiz. Çünkü Madencilerin kaderi haline getirilmeye çalışılan ölümlerin önlenebilir olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

Cumhuriyet’ten Sena Tufan’ın haberine göre,  Koramaz, "Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız, o ülkede insanların nasıl öldüğünü bakın’ derler. Tanıyın işte. Bizim ülkemizde insanlar, evine üç kuruş ekmek parası götürebilmek için yerin yedi kat dibinde ölüyorlar. Bizim ülkemizde insanlar işyerlerinin güvensizliği, yetkililerin sorumsuzluğu, patronların açgözlülüğü nedeniyle ölüyorlar." değerlendirmesini yaptı. 

Koramaz şunları kaydetti:

"Bizim ülkemizde insanlar siyasi iktidarın rant hırsı nedeniyle, insan hayatını umursamazlığı nedeniyle ölüyorlar. Bizim ülkemizde insanlar kanunlar işletilmediği için, sorumlular cezalandırılmadığı için ölüyorlar. ‘Kaza’ diyorlar, ‘fıtrat’ diyorlar. Tüm bu sözler yaşanan faciaların arkasındaki sorumluları gizlemek için söyleniyor. Gerekli önlemleri almadan, denetim yapmadan, güvenli koşulları oluşturmadan madencileri yerin yüzlerce metre altına gönderirseniz buna kaza diyemezsiniz. Bunun adı düpedüz cinayettir. Her cinayette olduğu gibi bunun da mutlaka faili vardır. Madenci kardeşlerimizi göz göre göre ölüme yollayanlar bu cinayetin sorumlusudur. Madende güvenlik önlemlerini almayanlar bu cinayetin sorumlusudur. Ve elbette madenleri vahşi bir sömürü ve rant kaynağı olarak kullanan siyasi iktidar bu cinayetin sorumlusudur”