Politika

TİP Sözcüsü Kadıgil, çocuğun cinsel istismarında “somut delil” aranması şartına tepki gösterdi: Adaleti faillerin insafına bırakanlar vicdan azabı duyuyor mu?

13 Mayıs 2024 20:14

T24 Haber Merkezi

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü Sera Kadıgil, kendi öz kızını istismar eden fakat yapılan yargılamada çocuğun cinsel istismarında somut delil aranması yüzünden beraat eden babanın suçunu itiraf etmesini Meclis gündemine taşıdı. Kadıgil, 9. Yargı Paketi'nin konuşulduğu bugünlerde 4. Yargı Paketi ile hayata geçirilen, aralarında çocuğun cinsel istismarı suçu da olan katalog suçlarda “somut delil” aranması şartına yapılan itirazları hatırlatarak “Yargı paketleri ve torba kanunlarla, kendi yurttaşına özellikle de kadınların ve çocukların hayatına kasteden Saray ve şürekâsı, cezasızlıkla failleri cesaretlendirmeye devam ediyor. Çocuğun cinsel istismarında somut delil arayanların yarattığı suçlardan somut bir örnek daha; 7 yaşındaki kız çocuğunu istismar eden baba ve abi hakkında beraat kararı verip adaleti faillerin insafına bırakanlar, babanın suçunu itiraf etmesi karşısında hiç vicdan azabı duydular mı acaba?" dedi.

TİP Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Kadıgil, kızını istismar etmesine ilişkin yargılandığı davada beraat ettikten 2 yıl sonra suçunu itiraf eden Hakan P.'yi Meclis gündemine taşıdı.

Sanıklar boşanma sürecini gerekçe göstererek iftira atıldığını iddia etmişti

Kadıgil'in Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinin gerekçesi şöyle:

"Öz kızını istismar etmekten hakkında dava açılan ve 2022'de 'tanık ve kamera kaydı' olmaması sebebiyle beraat eden Hakan P., mahkemeye istismarı gerçekleştirdiğini itiraf eden ve oğlu Hacı P.'nin de kızına karşı istismar suçunu işlediğini ihbar eden bir dilekçe gönderdiği haberleri basına ve kamuoyuna yansımıştır. Hakan P. mahkemeye gönderdiği dilekçede suçtan kurtulmak için savcılıkta ve mahkemede suçu inkar ettiğini ve pişman olduğunu ifade etmiş, iki gün sonra 9 Mayıs'ta sunduğu başka bir dilekçede de oğlu Hacı P.'nin de söz konusu suçu işlediğini itiraf etmiştir.

2019 yılında 7 yaşındaki kız çocuğu, öğrenme güçlüğü çektiği gerekçesiyle annesi tarafından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Bölümü'ne götürülmüş, yapılan muayenenin ardından kız çocuğunun istismara uğradığı anlaşılmıştır. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan çocuk babası Hakan P. ve üvey abisi Hacı P. tarafından istismara uğradığını anlatmış olmasına rağmen sanıklar savunmalarında Hakan P. ve kız çocuğunun annesinin boşanma sürecinde olduklarından kendilerine iftira attığına dair iddialarda bulunmuştur.

Mahkeme 2022 yılında mahkeme başkanının muhalefetine rağmen 'tanık beyanı, kamera kaydı gibi delil bulunmadığı' ve 'somut ve inandırıcı delil elde edilemediği' ifade edilerek sanıklar hakkında beraat kararı vermiştir."

"İstismar mağduru kız çocuğu ve anne için koruyucu ve destekleyici tedbir uygulandı mı?

Kadıgil, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

Bu bağlamda;

1-2021 yılında çıkardığınız 4. Yargı Paketinde yer alan düzenlemelerden, aralarında çocuğun cinsel istismarı suçu da olan katalog suçlarda “ somut delil” aranması şartı“ kamuoyunda cezasızlığı pekiştirip suçu işleme niyetindeki kişileri daha fazla cesaretlendireceği belirtilerek tepki gösterilmiştir. Somut olayda da bu şartın aranması nedeniyle cezasızlık ile sonuçlanan adil yargılama hakkının ihlal edildiği görülmektedir. Bu kapsamda 7 yaşındaki kız çocuğunun babası ve abisi tarafından istismar edilmesine ilişkin görülen davada alınan karara yönelik görüşleriniz nelerdir?

2- İstismar mağduru kız çocuğu ve yargılama sürecinde boşanma aşamasındaki annesi ile ilgili herhangi koruyucu ve destekleyici tedbir uygulanmış mıdır?

3- 2021 yılındaki bu düzenlemeyle birlikte, çocuğun cinsel istismarı suçu hakkında açılan soruşturma sayısı nedir? Bu soruşturmalardan kaçı kovuşturmaya dönüşmüştür? Somut delil bulunmadığı gerekçesiyle kovuşturmaya dönüşmeyen dosya sayısı nedir? Bu dosyalarda kaç ensest iddiası yer almıştır?