Gündem

TİP milletvekili Can Atalay için gözler “durma” kararı verilip verilmeyeceğinde

 Anayasa Mahkemesi, Atalay hakkında dün “hak ihlali kararı” verdi. Kısa karar bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi

26 Ekim 2023 15:03

 Anayasa Mahkemesi’nin, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edilen ve bu cezası kesinleşen Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararının ardından gözler, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çevrildi. Yargıtay’ın milletvekili seçilmesine rağmen hakkındaki yargılamayı durdurmadığı ve cezasını onadığı Atalay için 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “durma” kararı vermesi ve Atalay’ın tahliyesini kararlaştırması bekleniyor. Ancak daha önce CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verilen karara İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin uymaması soru işaretlerine yol açtı. 14. Ağır Ceza Mahkemesi, karara uyulmamasının ikinci bir hak ihlaline yol açtığına yönelik Anayasa Mahkemesi kararından sonra Berberoğlu’nun tahliyesini kararlaştırmıştı. Atalay tahliye edilirse yemin ederek vekillik görevine başlayabilecek.

 Anayasa Mahkemesi, Yargıtay’ın, milletvekili seçilmesine rağmen Gezi davasındaki cezasını onadığı, durumunun dokunulmazlık kapsamı dışında kaldığı yorumunu yaptığı Atalay hakkında dün “hak ihlali kararı” verdi. Kısa karar bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

 “İnfazı durdurun, durma kararı verin”

 Yüksek Mahkeme, kısa kararda, Atalay'ın, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkı ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiği sonucuna vardı. “Hak ihlallerinin ortadan kaldırılması” için yerel mahkemeye gönderilen kararda, kararın bir örneğinin, "başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi" için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmedildiği belirtildi.

Kararda, ayrıca hak ihlali nedeniyle Atalay'a net 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verildiği bildirildi.

 Gözler yerel mahkemede

 Atalay hakkında ilk kararı veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, Anayasa Mahkemesinin ihlal kararı gereği dosyayı yeniden açıp, yargılamayı durdurması ve Atalay'ın tahliye edilmesi bekleniyor.

Buna göre İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, "Atalay'ın, milletvekili seçilerek dokunulmazlığı kazandığı" gerekçesiyle, hakkındaki yargılamanın durmasına karar vermesi gerekiyor. Buna göre Atalay’ın yasama dokunulmazlığının kaldırılması ya da milletvekilliği sıfatının sona ermesi durumunda dosya yeniden açılacak ve yargılamaya devam edilecek.

Yerel Mahkeme kararını verdikten sonra "yeniden yargılama ve infazın durdurulması" kararı ile ilgili başkanlık tezkeresi TBMM Genel Kurulunda okunacak, Atalay yemin ettikten sonra TBMM'de milletvekilliği görevine başlayacak.

 Berberoğlu kararı ile aynı

 Enis Berberoğlu hakkında verilen ilk ihlal kararına yerel mahkeme uymamıştı. Ardından Anayasa Mahkemesi, 21 Ocak 2021'de Berberoğlu hakkında yeniden ihlal kararı vermiş, kararın bir örneği, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

Mahkeme, 8 Şubat 2021'de Berberoğlu hakkında, "yeniden yargılama talebinin kabulü ve infazın durdurulmasına" karar vermişti. Heyet ayrıca, Berberoğlu'nun yasama dokunulmazlığının kaldırılması için Adalet Bakanlığına yazı yazılarak sanık hakkında fezleke düzenlenmesini talep etti. Enis Berberoğlu hakkında verilen "yeniden yargılama ve infazın durdurulması" kararı ile ilgili başkanlık tezkeresi 11 Şubat'ta TBMM Genel Kurulunda okunmuş, Berberoğlu bunun ardından milletvekilliği vasfını yeniden kazanmıştı.