Gündem

Tıp kongresine davet edilen ve vize verilmeyen dünya çapında ürolog Prof. Dr. Cüneyd Özkürçügil’e vize çıktı

Özkürkçügil, ICS (International Continence Society) Developing World bilimsel komitesine seçilen Türkiye'den ikinci hekim olmuştu

25 Eylül 2023 13:10

Ergün Demir/Kocaeli

Uluslararası önemli bir tıp kongresine katılmak için başvurduğu Kanada vizesi çıkmayan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dr. Cüneyd Özkürkçügil için Dışişleri Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık girişimiyle vizesi çıkan Prof. Dr. Özkürçügil, kongreye katılmak için yarın Kanada’ya uçacak.

Kanada'da yapılacak olan uluslararası önemli bir tıp kongresine, görevli olarak katılmak için vize başvurusunda bulunan, KOÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye’deki Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Cüneyd Özkürkcügil’e vize çıkmamıştı.

3 ay bekledi 

Kanada’nın vize kararına tepki gösteren ve çok üzgün olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özkürkçügil, şu açıklamayı yapmıştı:

“Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemi ve yaşadığım kenti uluslararası tıp kongresinde, birden çok görevle temsil etme onuruna sahip olmuşken, 3 aydan fazla bir sürede onaylanmayan Kanada vizesinden dolayı bu görevleri yerine getiremeyeceğimi kongre sekreteryasına bildirdim.

"Çok üzgünüm"

Üstelik uçak biletlerim, otel masraflarım dahil tüm masraflar da çöpe gitti. Katılamadığım için de tüm programlardan çıkarılmak durumunda kaldım. Bu görevleri bana veren bilim insanlarını da çok zor durumda bırakmanın büyük üzüntüsü içindeyim. Ülkemin içini düşürüldüğü bu durumdan dolayı çok üzgünüm. Hiç hak etmediğim bu muamelenin bir cevabı olduğunu görmeden Allah bana ölüm nasip etmesin.” 

Prof. Dr. Özkürkçügil’e vize verilmemesi konusu yerel ve ulusal basında büyük ilgi görünce Dışişleri Bakanlığı devreye girdi. Diğer yandan Kanada Büyükelçiliği de Prof. Dr. Özkürçügil’i arayarak vizesinin onaylanacağı bilgisini verdi.

"Dışişleri Bakanlığımızdan aradılar, süreci yakından takip ettiler"

Prof. Dr. Özkürçügil, yarın saat 15.00’te bilimsel kongreye katılmak için İstanbul’dan uçacak. Olayın basına yansımasından sonra kendisini çok sayıda kişinin aradığını belirten Prof. Dr. Özkürçügil, “Herkese ilgisinden dolayı teşekkür ederim. Dışişleri Bakanlığı’mızdan Vize İşleri Genel Genel Müdürümüz aradı. Sağ olsunlar süreci yakından takip ettiler. Sorun şuan çözülmüş görünüyor. Bakanlığımıza ve Kanada elçiliğine teşekkür ederim” dedi.