Seçim 2024
BBC Türkçe

TİP'in Çankaya adayı İrfan Değirmenci: AKP’nin kazanma şansı olmadığı için aday oldum, burada ya mevcut düzen ya da TİP kazanacak

11 Mart 2024 15:46

Ayşe Sayın

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Ankara Çankaya Belediye Başkan Adayı İrfan Değirmenci, ilçede seçimi "ya mevcut düzenin ya da TİP'in kazanacağını" söyledi. Değirmenci, "Çankaya'da AKP’nin kazanma ihtimalini görmediğim için aday olmayı kabul ettim” dedi.

Geçen yıl yine TİP’ten İzmir’de milletvekili adayı olan ve seçilemeyen gazeteci ve haber sunucusu İrfan Değirmenci, parti tarafından bu kez Çankaya Belediye Başkanlığına aday gösterildi.

Değirmenci bugün TİP Ankara İl Başkanı Fırat Çoban ile birlikte gazetecilerin sorularını yanıtladı; neden aday olduğunu, seçilmesi halinde hangi projeleri hayata geçireceğini anlattı.

'İktidarın ekmeğine yağ süren, muhalefete zarar veren parti olmadık'

Kendisinin siyasetçi olmadığını vurgulayan Değirmenci, “Ekrandan gelen bir ünüm var. Bu ünle ilk kez bir işe yaracakmış gibi hissediyorum” dedi.

Haberci olarak, ülke ve kent sorunlarıyla ilgili her alanda söz söyleyen insanlar olduklarını kaydeden Değirmenci, “Siyaseti siyasetçilere bıraktığımızda neler olduğunu gördük” diye konuştu.

Değirmenci, “CHP’nin kalesi olan yerlerden birisinde adaysınız. Seçilme şansınız kolay değil bu anlamda neden aday oldunuz?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Biz iktidarın ekmeğine yağ süren, muhalefete zarar veren bir parti olmak istemedik. O yüzden bıçak sırtı olan yerlerde de aday gösterip iktidar bloğunun önünü açmak istemedik. Çok sembolik olan ilçeler var ve o ilçelerde adayımız var.

"Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde adayımız yok ama Belediye Meclisi'nde de TİP’li üyelerin olmasıyla, ulaşım mastır planı hayata geçirilecek."

Çankaya'nın çok özel bir ilçe olduğunu ve son yerel seçimlerde CHP’nin yüzde 70 oy aldığını hatırlatan Değirmenci, "CHP’nin 25 aday adayı vardı, çok çalıştılar ancak onlara karşı bir ismi dayattılar. Biz cumhuriyetin seçme seçilme hakkına sahip yurttaşlarız, 'Biz buradayız' demek istiyoruz.”

CHP'nin eski Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen'in oğlu Alper Taşdelen, 2014'te yaklaşık yüzde 65, 2019'da ise yüzde 73 oyla belediye başkanı seçilmişti.

CHP geçen ay Çankaya'da Avukat Hüseyin Can Güner'i belediye başkanlığına aday gösterdi.

TİP geçen yıl genel seçimde, Çankaya'yı da kapsayan Ankara 1. Seçim Bölgesi'nde aday çıkarmamıştı.

@TipliOgrenciler

'Hayvanlar için bakımevleri yapacağız'

TİP'in Çankaya adayı İrfan Değirmenci, bugünkü basın toplantısında, yerel seçimlerde kazanma şansı sorulduğunda, ilçede sokağa çıktığında her üç Çankayalıdan birinin yanına gelerek kendisine sarıldığını ve destek verdiğini söylediğini aktardı.

Değirmenci, seçimi kazanması halinde hayata geçirmeyi düşündüğü projeleri de açıkladı.

Proje deyince akla inşaatların, beton yığınlarının geldiğine dikkat çeken Değirmenci, mahallelerin dokusunu bozmadan, insanların anılarını yok etmeyecek bir kentleşme öngördüklerini ifade etti.

Çankaya’da işlevsel durumda olan sadece bir kadın sığınma evi olduğunu, onun da adresinin bilinmediğini kaydeden Değirmenci, ayrıca 1 milyonun üstünde nüfusu bulunan Çankaya’nın 123 mahallesinde sadece 15 kreş olduğuna dikkat çekti; seçilmesi halinde kadın sığınma evlerinin yanı sıra kreş projesini yaşama geçireceklerini vurguladı.

Çankaya’da 100 binin üzerinde üniversite öğrencisi olduğunu ve bunların barınma sıkıntısı çektiğini anlatan Değirmenci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz kazanırsak öğrenciler için yurt yapacağız. Okullarda günde bir öğünün belediye tarafından verilmesi gerekiyordu, kazanırsak bunu sağlayacağız. Yine kira ve hayvan hakları konusunda da projelerimiz olacak. Hayvanlar için bakım evleri yapacağız. Bu bakım evlerinde aşılanma, kısırlaştırma ve bakımları yapılacak.”

'Siyaset alanı kimsenin tapulu arazisi değil'

Partisine “Yenilmelere doyamayacaksınız” şeklinde eleştiriler yöneltildiğine işaret eden Değirmenci, İzmir’de milletvekili adayı olarak 87 bin oy aldığını hatırlattı, eleştirilere ise şu yanıtı verdi:

“Siyaset alanını tapulu arazi zannediyorlar. Siyaset alanı kimsenin tapulu arazisi değil. Burada doğup büyüdüğüm için Çankaya sınırlarına hakimim. Yürüyerek gidemeyeceğim bir yer yok. Yerel seçim konusunda doğru bir yerde adaylaştırıldım.”

Mal varlığını açıkladı

Değirmenci’ye, ‘Kazanamamanız durumunda yeniden mesleğinize dönecek misiniz?” sorusu da yöneltildi.

“İşimin hakkını veriyormuşuz ki yeniden ekranlarda görmek istiyorlar” diyen Değirmenci, mal varlığını da açıkladı:

”Ankaralıyım ve uzun yıllar, ortalamanın üzerinde de para kazandım. Ankara’da iki evim var ve çalışmak zorunda değilim, bu bana yeter. Kitap yazmayı çok seviyorum, diksiyon dersi veriyorum. Sözümü duyurmak için TV’de olmak durumunda değiliz, birçok alandan bunu yapabiliriz.”

“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’la uyumlu çalışabilecek misiniz?” sorusu üzerine de İrfan Değirmenci, Ankara ve Çankaya yararına atılacak her adımda, bu adımları atanların yanında olacağını vurguladı. Değirmenci, “Ancak dayatılarak alınan kararlara karşı da duracağız” dedi.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir