Gündem

Timur Soykan: Dünyanın uyuşturucu baronları İstanbul'daki lüks rezidanslarda yaşıyor, vatandaşlık alıyor

"Yeni evlenen çiftler kiralık daire bile bulamazken suç örgütü liderleri gökdelendeki konutlarıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oluyor"

Fotoğraf:Birgün

03 Ocak 2024 11:16

BirGün yazarı Timur Soykan, farklı ülkelerdeki baronların ve eşlerinin İstanbul’da rezidanslardan vatandaşlık almak için satın aldıkları daireleri yazdı. 

Soykan, "Barınma krizi yaşarken uyuşturucu baronları, gökdelenlerden katlar, daireler satın alarak vatandaş oluyor. Son yakalanan Alman baron Eric Schroeder, Türkiye’nin en yüksek binası Sapphire Rezidans’ta iki daire almış. Onun komşusu Avustralyalı Komançero Çetesi’nin lideri. Uyuşturucu baronların eşleri de vatandaşlık için Kağıthane’deki lüks rezidanstan iki daire satın almış. Maslak 1453’te ise İsveçli baronun daireleri var." dedi. 

Soykan yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Son olarak; İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın İstanbul’da yakalandığını duyurduğu uyuşturucu kaçakçısı Eric Schroeder bunlardan biri.

Baron, Sapphire'den iki daire almış 

"Almanya tarafından Kırmızı Bülten ile aranan uyuşturucu kaçakçısı Eric Schroeder, İstanbul’un göbeğindeki Türkiye’nin en yüksek binası olan Sapphire Rezidans’tan iki daire satın almış. 261 metre yüksekliğindeki gökdelenin 2’nci ve 10’uncu katındaki bu daireler 5 Nisan 2022’de satılmış. Tam satış değerini bilmiyoruz. Ancak Sapphire Rezidans’taki 1 artı 1 daireler bile 16,5 milyon TL değerinde. 90 milyon TL’ye satılan daireler var. Eric Schroeder, bu daireleri satın alarak hem kara parasını akladı hem de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak için başvurdu.

Eric Schroeder, Türkiye’deki Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers’e yönelik operasyonlar zincirinde yakalanan son isim oldu. Avrupa’nın en çok aranan suçlularından olan Leijdekkers’ın Avrupa’daki para işlerini yürütüyor ve kara parasını aklıyordu.

Interpol’ün arama kararına göre; Eric Schroeder, Almanya Hamburg’da uyuşturucu ticaretini yönetiyor. Ayrıca suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçlarından aranıyordu. Almanya’da 784 kilo marihuana ve 154 kilo kokain kaçakçılığı suçlarından yargılanıyor. Schroeder’ın Cehennem Melekleri isimli suç örgütüyle 1,1 ton kokain bulunan bir konteyner soygununa karıştığı biliniyor."

Oturum izni vermişler 

"Eric Schroeder vatandaşlık almayı başardı mı? Bilmiyoruz. Ancak Leijdekkers yönelik soruşturmada oturma izni aldığı anlaşılıyor. Sapphire’den daire aldığına dair belgelerde ‘9’ ile başlayan yabancı kimlik numarasına sahip.

Daha vahimi Avrupa’nın en çok aranan uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers’e de oturum izni verilmiş. Onun da ‘9’ ile başlayan yabancı kimlik numarası var."

Yazının tamamını okumak için tıklayın