Gündem

Ticaret Bakanlığı'ndan bakkal ve küçük esnaf için destek hamlesi

Perakende Ticareti Taslağı'na göre zincir marketlerin açılma sınırları belirlenecek

08 Aralık 2019 11:20

Ticaret Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı Perakende Ticareti Taslağı, küçük esnaf ve bakkalların kooperatifler aracılığıyla desteklenmesini amaçlıyor. Taslağa göre, zincir marketlerin küçük yerleşim yerlerine açılmasına nüfus kriteri getirilecek. Bakkalların da kooperatifleşmesi veya tarım kooperatifleriyle ortak çalışması sağlanacak.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, Perakende Ticaret Taslağı AKP'de kurulan komisyona getirildi. Son şekli verildikten sonra TBMM’ye sunma aşamasına gelecek olan taslakta AVM’lerin çalışma saatlerinden, zincir marketlere açılış izinlerine kadar pek çok alanda düzenleme yer alıyor.

Taslakta bakkallara ve küçük esnafa destek olarak belirlenen düzenlemelere göre, zincir marketlerin, küçük yerleşim yerlerine açılmasına nüfus kriteri getirilecek. Bu kriterin 5 bin veya 3 bin nüfusla sınırlandırılması tartışılıyor. Zincir marketler, belirlenen nüfusun altında kalan yerlerde açılamayacak. Bakkal büyüklüğünde, zincir market açılamayacak. Bakkalların kooperatifleşmesi veya tarım kooperatifleriyle ortak çalışması sağlanacak. Ucuz gıda için ‘tedarik ve dağıtım kooperatifi’ modeli geliştirilecek. Bu kooperatifler, ayakta kalma güçlüğü çeken küçük esnafın ucuz gıdaya ulaşmasını sağlayacak.