Sağlık

Tıbbi cihaz sektörü devlete zam çağrısı: Bazı ameliyatlar için çok önemli malzemeler alınamıyor

SUT fiyatlarının tıbbi cihaz firmaları arasında kapanma ve iflaslara neden olduğu belirtilmişti

19 Şubat 2019 18:21

Tıbbi cihaz sektörü temsilcileri, Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) en az yüzde 25'lik zam çağrısı yaptı.

Reuters'ın haberine göre sekiz yıldır güncellenmeyen fiyatlar nedeniyle firmaların hayatını sürdüremez duruma geldiği, bazı ameliyatlar için önemli malzemelerin alınamadığı, bazı markaların da Türkiye piyasasından çekilmeye başladığı duyuruldu.

SGK'nın çeşitli hizmetler için tespit ettiği fiyatlar SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) fiyatları olarak adlandırılıyor.

Konuyla ilgili ortak bir açıklama yapan Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) ile Ortopedi ve Omurga Cerrahisi Tıbbi Malzeme İmalatçıları İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (ORDER) her yıl kurala bağlı olarak fiyat artışına gidilmesi talebinde bulundu.

Reuters'ta Ekim ayında yayınlanan haberde, kur nedeniyle uğranılan zararın yanı sıra, aksayan kamu ödemeleri ve güncellenmeyen SUT fiyatlarının tıbbi cihaz firmaları arasında kapanma ve iflaslara neden olduğu belirtilmişti.

Ortopedi ve Omurga Cerrahisi Tıbbi Malzeme İmalatçıları İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (ORDER) Başkanı Erkin Delikanlı da 2018 Ağustos ayından bu yana ortopedi alanında bazı ameliyatlar için çok önemli malzemelerin alınamadığını, kalp pillerine ve kapaklarına ulaşılamadığını, değerli bazı yabancı markaların Türkiye piyasasından çekildiğini söyledi.