Dünya

The Washington Post: Ukrayna'nın, kaybettiği toprakları karşı taarruzda geri alma umutları tükeniyor

Yeni ve gizli bir ABD istihbarat raporu, karşı saldırının bu yıl güneydoğudaki kilit şehir Melitopol'e ulaşamayacağını öngörüyor

21 Ağustos 2023 11:30

T24 Dış Haberler

ABD'li The Washington Post gazetesi, Ukrayna'nın, yetkililerin başlangıçta Kiev'in bu yıl işgalci Rus güçlerinden önemli miktarda toprak geri alma operasyonu olarak duyurduğu karşı saldırıda seçeneklerini tüketiyor gibi göründüğünü yazdı

Habere göre; üzerinden iki aydan fazla bir süre geçmesine rağmen karşı saldırı, durma belirtileri gösteriyor. Kiev'in ilerleyişi birkaç köy ile sınırlı kalırken, Rus birlikleri kuzeyde ilerlemeye devam ediyor ve Ukrayna pilotları ABD yapımı F-16'larla eğitme planı erteleniyor.

Ukrayna'nın bu anlamda kesin bir başarı gösterememesi, haberde, "çatışmanın çıkmaza girdiği ve uluslararası desteğin erozyona uğrayabileceği korkularını körüklediği" şeklinde değerlendirildi. Buna göre yeni ve gizli bir ABD istihbarat raporu, karşı saldırının bu yıl güneydoğudaki kilit şehir Melitopol'e ulaşamayacağını öngörüyor.

Bu arada Washington'da 2024 ABD başkanlık seçimleri öncesinde Ukrayna'ya yapılan yardımların kesilmesi çağrılarının artması bekleniyor.

"Daha gelişmiş silahlar olmadan Ukrayna ilerlemesi mümkün görünmüyor"

Analistlere göre cephe hattını destekleyecek daha gelişmiş silahlar olmadan ya da halen yedekte tutulan kuvvetler tam olarak devreye sokulmadan Ukrayna'nın karşı taarruzda bir ilerleme kaydetmesi pek mümkün görünmüyor.

Ukrayna'yı ziyaret eden Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü ve Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi'nde kıdemli araştırmacı olan Franz-Stefan Gady, "Buradaki soru, iki taraftan hangisinin daha çabuk yıpranacağıdır. Bir gecede büyük askeri hedeflere ulaşılmasını beklememeliyiz" dedi. 

Gady, Rusya ve Ukrayna'nın şu anda bir "yıpratma" aşamasında olduğunu, önemli toprak ilerlemeleri sağlamak yerine birbirlerinin kaynaklarını tüketmeye çalıştıklarını söyledi. Kara kuvvetleri büyük ölçüde etkisiz hale getirilen Ukrayna, Moskova'daki hedefler de dahil olmak üzere Rus topraklarına yeni insansız hava aracı saldırıları düzenliyor. Ancak saldırılar çok az hasara neden oldu.

Habere göre Ukraynalı yetkililer, mücadelenin beklenenden daha yavaş ilerlediğini ancak istikrarlı bir şekilde kazanımlar elde edildiğinde ısrar etti.

The Washington Post, Ukrayna'nın taarruz operasyonları yürütebileceği zaman aralığının sınırlı olduğunu yazdı. Bunu, geçen yıl Ukrayna güçleri Kasım ayı başlarında güneydeki Herson kentini ele geçirdikten sonra elverişsiz hava koşulları nedeniyle çok az ilerleme kaydetmesine dayandırdı. 

"Dronelar havacılık eksiğini telafi için kullanılıyor"

Ukrayna Savunma Bakanı'nın danışmanı Yuriy Sak, kara kuvvetleri yavaş ilerleyen Ukrayna'nın, daha gelişmiş mühimmat ve eğitim için beklerken ordusunun erişim alanını genişletmek için drone saldırılarını kullandığını söyledi.

Sak, "Henüz F-16'larımız yok, bu yüzden onların yokluğunu telafi etmenin bir yolunu bulmalıyız ve insansız hava araçları bir şekilde havacılık eksikliğini telafi etmek için kullanılıyor" dedi.

Adının açıklanmaması koşuluyla konuşan Ukraynalı bir istihbarat yetkilisine göre, kısa süre önce işgal altındaki Kırım yakınlarında büyük bir Rus limanını ve bir Rus petrol tankerini vuran deniz drone saldırılarının arkasında Ukrayna'nın ana iç istihbarat teşkilatı bulunuyor.

Analistler insansız hava aracı saldırılarının dikkatleri Ukrayna'nın yavaş ilerleyen kara harekatından başka yöne çekebileceğini ancak savaşın dengesini Kiev lehine değiştirmesinin pek mümkün olmadığını belirtti.

"İnsansız hava araçları sihirli değnek olamaz"

ABD ordusundan emekli albay ve Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nün Avrasya Programı'nda araştırma başkanı olan Bob Hamilton, "Ukraynalılar Rusya'nın savaşma azmini kıracak kadar insansız hava aracı üretecek ve Rus topraklarının derinliklerinde yeterli hedefe saldıracak kapasiteye sahip değiller" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya ait insansız hava araçlarıyla mücadele etmek için sinyal bozucu ve tespit edici özelleşmiş yöntemleri olduğu belirtilen haberde, Kremlin'in geçtiğimiz hafta Ukrayna'nın insansız hava aracı saldırılarını büyük ölçüde engellediği iddiaları hatırlatıldı.

Cumartesi günü Rusya Savunma Bakanlığı bir gecede Kırım'ı hedef alan 20 Ukrayna insansız hava aracının düşürüldüğünü açıklamıştı. 

Hamilton, "Tek bir silah sisteminin sihirli bir değnek olabileceğini düşünmüyorum" dedi.

Gady, Ukrayna'nın aylardır cephe hattından uzaktaki Rus lojistik hedeflerini vurduğunu söyledi ve Rusya'nın pozisyonu kötüleşse de bunun Rus cephe hattını tamamen etkilemediğini savundu. 

Habere göre Rusya, bu saldırılara şiddetli bir direniş gösteriyor ve hatta bazı ilerlemeler kaydediyor. 

Güney cephesinde ise Ukrayna güçleri, ABD gibi Batılı müttefiklerin tavsiye ettiği gibi hızdan ziyade, ilerleme sağlamak için özenli ve yavaş bir yaklaşım benimsemeye devam ediyor.

Geçtiğimiz ay Ukrayna güçleri, haftalardır geri alınan ilk köy olan Staromaiorske'ye girmiş ve bu ilerlemenin Batı tarafından eğitilmiş yedek birliklerin de katılımıyla tempoyu değiştirecek bir atılım olabileceği umutlarını arttırmıştı. Ancak Ukrayna güçlerinin komşu köy Urozhaine'i kurtarması üç hafta sürdü ve bildirildiğine göre ağır kayıplar verildi. 

Ukrayna, karşı taarruz başladığından beri 81 mil kare toprağı geri aldı

Ukrayna güçleri karşı taarruzun başladığı Haziran ayından bu yana işgal altındaki toprakların yaklaşık 81 mil karesini geri aldı; en büyük kazanımlar doğuda Bahmut yakınlarında ve Orikhiv'in güneyindeki Zaporizhzhia bölgesinde gerçekleşti.

Bir ivme hissi yaratmak ve Rus vatandaşları için savaşın maliyetini arttırmak için Ukrayna, Rusya içindeki saldırılarını arttırdı. Ancak analistler, savaş alanını genişletmeye yönelik bu çabanın, NATO silahlarının Rusya'yı kendi topraklarında vurmak için kullanılmasına yönelik kısıtlamalar nedeniyle Batı tarafından tedarik edilen silahlar yerine Ukrayna'nın kendi insansız hava araçlarına dayanması gerektiğini ve bu stratejinin de riskler içerdiğini söyledi.

Başkent merkezli bir politika grubu olan Stimson Center'da kıdemli araştırmacı olarak hava gücü operasyonlarını araştıran Kelly Grieco, Biden yönetiminin Kiev'e kademeli olarak daha gelişmiş silah sistemleri ve daha uzun menzilli mühimmat sağlayarak Rusya ile doğrudan çatışma riskini "çok başarılı bir şekilde" yönettiğini söyledi.

"ABD gerilimin tırmanmasından çekiniyor"

Grieco, "Bu savaşın başından beri Ukrayna'nın müttefiklerinin endişe duyduğu şeylerden biri de istemeden de olsa gerilimin tırmanmasıydı" dedi.

Kiev aylardır ABD'den ATACMS (Army Tactical Missile System) adı verilen daha uzun menzilli füzeler talep ediyor, ancak Biden yönetimi sınırlı tedarik ve Rusya ile çatışmanın tırmanmasından duyduğu korkuyu gerekçe göstererek şimdiye kadar bu füzeleri vermeyi reddetti.

Birleşik Krallık ve Fransa bu yılın başlarında Kiev'e benzer mühimmatlar göndermişti.

Biden yönetimi yetkilileri defalarca ABD'nin Rusya içinde saldırıları teşvik etmediğini ya da mümkün kılmadığını söyledi.

Grieco, ABD ve diğerleri tarafından sağlanan silah sistemlerinin çeşitliliğinin arttırılmasının "Kiev'den bu ekipmanı Rus topraklarını hedef almak için kullanmayacağına dair çok sayıda güvence aldığını" söyledi.