Dünya

The Washington Post: ABD, Gazze saldırılarını eleştirdiği İsrail'e milyarlarca dolarlık uçak ve bomba sevkiyatına onay verdi

Karar kamuoyuna duyurulmadı

30 Mart 2024 07:32

T24 Dış Haberler

ABD'nin Gazze'ye yapılan saldırılar nedeniyle artan eleştirilerine rağmen son günlerde İsrail'e milyarlarca dolar değerinde bomba ve savaş jeti sevk etmeyi onayladığı iddia edildi. 

Kaynakların The Washington Post'a doğruladığı sayılara göre yeni silah paketinde bin 800 MK-84 bomba ve 500 MK-82 bomba bulunuyor. Washington, uzun süreli müttefiki İsrail'e yılda 3.8 milyar dolar askeri yardımda bulunuyor.

ABD yönetiminin ayrıca kamuoyuna bildirimde bulunmadan İsrail'e 25 adet F-35 ve uçak motorunun satışına onay verdiği ifade edildi.

İddiaların doğru çıkması durumunda ABD yönetimi, Gazze'ye yönelik devam eden saldırılar ve Refah'a bir kara harekatı ihtimali karşısında İsrail'e yönelik uluslararası tepki artarken Tel Aviv'e ciddi bir silah yardımında bulunmuş olacak. 

ABD, 7 Ekim'de savaşın başlamasından bu yana İsrail'e hava savunması ve cephane sağlıyordu. Ancak bazı Demokratlar ve Arap Amerikalı gruplar, bu durumu sert şekilde eleştirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, cuma günü yaptığı konuşmada, Gazze'deki savaş ve ABD'nin İsrail'in saldırılarına verdiği destek nedeniyle Arap Amerikalıların "hissettikleri acıları" anlayabildiğini ifade etti. Biden, bu sözlerden sonra Başbakan Binyamin Netanyahu ile giderek kopma noktasına yaklaşan ilişkisine rağmen İsrail'e desteğini sürdüreceğini ifade etti.

Beyaz Saray, silah sevkiyatı ile ilgili yorum yapmadı. 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bu hafta Washington'a giderek görüşmelerde İsrail'in silaha ihtiyacı olduğunu vurguladı ve ABD-İsrail ilişkisinde tansiyonun düşmesi için adımlar attı.