Dünya

The Guardian: Mossad'ın eski başkanı Yossi Cohen, 2015'teki savaş suçları incelemesini başlatan eski UCM savcısını tehdit etti

Operasyon hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Cohen'in Netanyahu'nun "gayri resmi elçisi" olarak hareket ettiğini söyledi

28 Mayıs 2024 11:04

T24 Dış Haberler

İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın eski başkanı Yossi Cohen'in bir dizi gizli görüşmede Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) eski savcısı Fatou Bensouda'yı tehdit ederek savaş suçları soruşturmasından vazgeçmesi için baskı yaptığı ortaya çıktı. 

The Guardian'ın haberine göre; Mossad eski başkanı Cohen'in UCM'nin o dönemki savcısı Bensouda ile gizli görüşmeler yaptığı; Filistin topraklarında işlendiği iddia edilen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla ilgili resmî bir soruşturma açma kararından vazgeçirmeye çalıştığı tespit edildi. 

Üst düzey İsrailli bir kaynağın The Guardian'a verdiği bilgiye göre; Cohen'in o dönemki faaliyetleri yüksek düzeyde yetkilendirilmesi ve mahkemenin askerî personele karşı kovuşturma tehdidi oluşturduğu gerekçesiyle ortaya çıktı. 

Bensouda'ya yönelik operasyon hakkında bilgi sahibi olan bir başka İsrailli kaynak ise Mossad'ın amacının savcıyı tehlikeye atmak ya da İsrail'in talepleriyle işbirliği yapacak biri olarak göstermek olduğunu söyledi.

"Netanyahu'nun gayri resmi elçisi"

Operasyon hakkında bilgi sahibi üçüncü bir kaynak da Cohen'in Netanyahu'nun "gayri resmi elçisi" olarak hareket ettiğini söyledi.

Dört kaynak Bensouda'nın UCM'nin üst düzey yetkililerinden oluşan küçük bir gruba Cohen'in kendisini etkilemeye yönelik girişimleri hakkında bilgi verdiğini ve Cohen'in davranışlarının giderek daha ısrarcı ve tehditkar bir hal almasından endişe duyduğunu doğruladı.

Kaynaklardan üçü, Bensouda'nın, Cohen'in UCM'nin Filistin davasında cezai soruşturmaya devam etmemesi için kendisine çeşitli vesilelerle baskı yaptığını açıkladığını söyledi.

"Tehdit aile üyelerine de vardı"

Cohen'in Bensouda'ya "Bize yardım etmelisin ve bırak biz seninle ilgilenelim. Kendinin ya da ailenin güvenliğini tehlikeye atacak işlere bulaşmak istemezsin" dediği iddia ediliyor. 

Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi iki kaynağa göre; MOSSAD, Bensouda'nın eşiyle ilgili gizli kayıtların dökümlerini elde etti ve bu kayıtları savcının itibarını sarsmak için kullandı. 

The Guardian'ın iddiasına göre Cohen'in Bonsouda'yı etkileme çabalarında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin eski başkanı Joseph Kabila destekleyici bir rol aldı. 

Hukuk uzmanları ve eski UCM yetkililerine göre, Mossad'ın Bensouda'yı tehdit etme veya baskı altına alma çabaları, mahkemeyi kuran anlaşma olan Roma Statüsü'nün 70. maddesi uyarınca adaletin idaresine karşı suç teşkil edebilir.

UCM kararı, Bensouda'nın inceleme başlatma kararına dayanıyor 

UCM'nin şimdiki savcısı Kerim Han, geçen hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı talep etmişti. 

Ancak UCM davası, Bensouda'nın Filistin'deki durumla ilgili ön inceleme başlatmaya karar verdiği 2015 yılına dayanıyor. 

Tam bir soruşturmadan ziyade, Bensouda'ya Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki suç iddialarına ilişkin ilk değerlendirmesini yapma görevi verilmişti.