Dünya

The Guardian'da analiz: Türkiye, İsrail ve Rusya'nın son hava saldırıları Suriye savaşında yeni bir dönem

Son günlerde Suriye'nin farklı bölgeleri havadan vuruldu

22 Kasım 2022 10:47

T24 Dış Haberler

The Guardian’da yer alan analiz Türkiye, İsrail ve Rusya’nın son günlerde farklı gerekçelerle Suriye’ye yönelik düzenlediği hava saldırılarının “Suriye savaşında yeni bir dönem” olduğunu vurguladı.

The Guardian’ın Orta Doğu temsilcisi Martin Chulov imzalı, “Türkiye, Rusya ve İsrail’in hava saldırıları nasıl Suriye savaşında yeni bir dönemin parçası?” başlıklı analiz, Suriye’de gerilimin son günlerde üç farklı cephede tırmandığını aktardı. Analizde, “Dikkatler Ukrayna’da tırmanan gerilime odaklanırken, Suriye savaşının bitmemiş işi, yangına yol açan bölgeyi daha kasvetli bir havaya boğuyor” ifadeleri yer aldı.

Analizde ilk olarak cumartesi sabahı İsrail’in Suriye’ye yönelik hava saldırıları hatırlatıldı. Yüksek patlama seslerinin Rusya ve İran desteklerinin alındığı Lazkiye, Hama ve Humustan’dan duyulduğu belirtildi. Suriyeli yetkililer en az dört askerin öldüğünü aktarırken İsrail, Suriye’de İran bağlantılı hedefleri vurduğunu belirtti.

İsrail’in ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK),  İstiklal Caddesi'nde altı kişinin öldürüldüğü bombalı terör saldırısından 6 gün sonra Suriye ve Irak'ın kuzeyinde çeşitli hedeflere hava harekatı gerçekleştirdi.  Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 'Pençe Kılıç' isimli hava harekatında Suriye ve Irak'ın kuzeyinde Türkiye'ye yönelik terör saldırılarında üs olarak kullanılan bölgelerin vurulduğunu bildirdi. Türkiye'nin terör örgütü olarak nitelendirdiği YPG'ye bağlı SDG'nin 'basın sözcüsü', Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda TSK'nın Kobani'yi vurduğunu ifade etti.  Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) da savaş uçaklarının Kobani kırsalındaki mevzilerin vurulduğunu belirtti.

TIKLAYIN - MSB 'Hesap zamanı' diye duyurdu, TSK Taksim'deki saldırıdan 6 gün sonra Suriye ve Kuzey Irak'taki hedefleri havadan vurdu

TSK’nın hava harekatının ardından ise Suriye’de bulunan Rus jetlerinin pazar akşamı ve pazartesi sabahı Türkiye sınırı yakınındaki İdlib’e hava saldırısı düzenlediği belirtildi. Suriye ordusunun Rus jetlerine destek olduğu belirtilirken Rus jetlerinin Şam kontrolü dışındaki grupları vurmayı sürdürdüğü aktarıldı.

The Guardian’a konuşan İdlib’de kalan Suriyeli Mustafa Shabanda’nın hava saldırılarıyla ilgili “Rus ve Suriye uçaklarını çıkarttıkları seslerden tanıyoruz. Eski oldukları için uzak bir mesafeden de sesleri geliyor. Türk uçakları ise farklı. Bir anda beliriyorlar. Ancak bizi rahatsız etmiyor, onlar Kürtlerin peşinde. İsrail uçaklarını ise yalnızca Hama’dayken duymuştum.” dediği aktarıldı.

Analizde şu ifadeler yer aldı:

“Son üç yıldaki saldırılar, Ankara'nın Kürtleri sınırdan uzaklaştırma hedefini kısmen gerçekleştirerek, bölgedeki Türk zeminini sağlamlaştırdı. Türk yetkililer uzun süredir Suriye’nin kuzeydoğusundaki PKK varlığını isyan için bir tetikleyici olarak gördü”

Analizde, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik olası bir kara harekatının bazı Suriyelilerinin sınır bölgelerine dönmelerine neden olduğu belirtildi. Pek çok Suriyelinin Türkiye içinde Suriye karşıtı retoriğin büyümesiyle artan bir korku ikliminden bahsettiği aktarıldı.

“Çatışmanın ana paydaşları için yeni bir dönem” ifadelerinin yer aldığı analiz şöyle devam etti: “Muhalif grupları aktif olarak destekleyen Türkiye; Esad'ı umutsuz bir savaş alanından ateşli bir zafere kadar destekleyen Rusya; ve o zamandan beri Suriye içinde İran'la oyun oynayan İsrail”