Medya

TGS'den İstanbul Valiliği'ne çağrı: Cumartesi Anneleri/İnsanları eyleminde polis amirlerinin verdiği ilk emir, basının uzaklaştırılması

Fotoğraf: Cumartesi Anneleri Twitter hesabı

02 Ekim 2023 15:08

Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi, Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın Galatasaray Meydanı'ndaki eylemleri sırasında, gazetecilerin maruz kaldığı polis şiddeti ve gazetecilerin haber yapma, halkın da haber alma hakkının ihlaline dikkat çekildi.

Duvarda yer alan habere göre, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şubesi, Galatasaray Meydanı'nda gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için eylem yapan Cumartesi Anneleri/İnsanları'nı takip eden gazetecilere yönelik polis şiddetine dikkat çekti.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 1995’ten bu yana İstanbul Galatasaray Meydanı’nda barışçıl biçimde bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları, 25 Ağustos 2018’deki 700. hafta buluşmasından bu yana engelleniyor, kayıp yakınlarının meydana çıkmasına, basın açıklamasını okumasına izin verilmiyor. Her hafta açıklama yapmak üzere bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları ile onlara destek veren hak savunucuları, polis tarafından kalkanlarla çevrilip gözaltına alınırken olayı takip eden basın mensupları da engelleniyor ve polisin sözlü ya da fiziki şiddetine uğruyor.

"Gazetecilerin haber yapma, halkın da haber alma hakkı ihlal ediliyor"

TGS'nin yaptığı açıklamada, gazetecilere yönelik engellemelerin sadece kolluk güçleri tarafından olmadığına dikkat çekildi. Galatasaray Meydanı ile eylemin sıkıştırıldığı İstiklal Caddesi’nde restoran ya da mağazası bulunan bazı iş yerlerinin de gazetecilere yönelik düşmanca tavır sergilendiği belirtilen açıklamada, "Görüntü alabilmek için mağazalarına giren basın mensuplarını engelliyor, mekanın dışına atıyor, bunu yaparken polisten aldıkları güçle hareket ediyorlar. Dolayısıyla tüm süreç boyunca gazetecilerin haber yapma, halkın da haber alma hakkı ihlal ediliyor" denildi.

22 Eylül Cumartesi günü, 964'üncü hafta buluşmasında da benzer olaylar yaşandığı belirtilen açıklamada, gazetecilerin maruz kaldığı engellemeler şöyle yer verildi:

"Eylemin başlama saati olan 12:00’den yarım saat önce alana gelen basın mensupları kolluğun göz hapsine alındı. Bazı basın mensupları eylemin başlama saatine kadar polis tarafından fiziki olarak takip edildiğini beyan etti. İki grup halinde Galatasaray Meydanına ulaşmaya çalışan kayıp yakınlarının bir kısmı İstiklal Caddesi yönünden bir kısmı ise Yeni Çarşı Caddesi yönünden meydana doğru yürümeye başladı.

"Görüntü almaya çalışan gazeteciler, havaya kaldırılan kalkanlar ile engellendi"

11.50’de Yeni Çarşı caddesi yönünden gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları ile birlikte ilerleyen Evrensel ve bianet muhabirleri, polislerin elle müdahalesine maruz kaldı. Omuzlarından çekilerek alandan uzaklaştırıldılar. Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın oluşturduğu her iki grup da her hafta olduğu gibi hızla kalkanlı polisler tarafından çembere alındı. Polis amirlerinin verdiği ilk emir, basının uzaklaştırılması oldu. İlk çembere 20 metre kadar mesafede ikinci bir çember daha oluşturularak basın bu çemberin de dışına alındı. Dolayısıyla görüntü almak, gözaltılar sırasında olan biteni izlemek imkansız hale geldi. Uzaktan da olsa görüntü almaya çalışan gazeteciler, havaya kaldırılan kalkanlar ile engellendi."

Açıklamanın sonunda İstanbul Valiliği'ne çağrı yapan TGS İstanbul Şube yönetimi, "İstanbul Valiliğinden, basın mensuplarına yönelik bu düşmanca tavra son verilmesini talep ediyoruz" dedi.