Gündem

TGC’den polisin gazetecilere yönelik "süpürün" emrine kınama

"Güvenlik güçlerinin görevi gazetecileri engellemek değil, görevlerini yaparken can güvenliğini sağlamaktır"

01 Mayıs 2024 17:10

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu polisin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle İstanbul’da Beşiktaş’ta toplanan kitleyi takip eden gazetecilere yönelik “süpürün” diye seslenmesine tepki gösterdi.

TGC Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada bu tarz söylemlerin gazetecilere yönelik sözlü ve fiziksel şiddeti arttırdığı kaydedildi.

"Güvenlik güçlerinin görevi gazetecileri engellemek değil, görevlerini yaparken can güvenliğini sağlamaktır" ifadeleri kullanılan açıklamanın tamamı şöyle: 

“Türkiye'de basının demokrasinin vazgeçilmez bir parçası olduğunu anlayamayan kişi ve kurumlar, yurttaşların haber alma hakkını engellemek için gazetecilere yönelik sözlü ve fiziksel şiddeti tetikliyor. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde de bunun yeni bir örneğini yaşadık. Polisin Taksim’e çıkmak için Beşiktaş’ta toplanan kitleyi takip eden gazetecilere yönelik ‘süpürün’ emri verdiği, Saraçhane’deki kitleyi takip eden gazetecilere de biber gazı sıktığı ajansların ve televizyonların canlı yayınlarına yansıdı. Güvenlik güçlerinin görevi gazetecileri engellemek değil, görevlerini yaparken can güvenliğini sağlamaktır. Gazetecilere yönelik ‘süpürün’ emrini veren, biber gazı sıkan kişileri ve bu anlayışı kınıyor, cezalandırılmalarını talep ediyoruz. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün, bu ülkede her görüşten insanın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının teminatı olduğunu hatırlatıyoruz.”

TIKLAYIN- Polisin "basını süpürün" söylemine Deniz Zeyrek'ten tepki: Aşağılık bir ifade