Gündem

Terör suçlarıyla mücadelede ihbarcılara 10 milyon liraya kadar ödül

Ödül verilen ihbarcının kimliği gizlenecek

05 Kasım 2019 11:02

BirGün'ün haberine göre İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğe göre, ihbarcılara ödül verilebilmesi için güvenlik güçlerine verilen bilginin suçun ortaya çıkarılmasına veya delillerin ele geçirilmesine ya da suç faillerinin yakalanabilmesine yardımcı olacak nitelikte olması hükme bağlandı. Bakanlık, ödülü kazanmak için güvenlik korucusu ve gönüllü güvenlik korucusu hariç kolluk, askeri personel veya terörle mücadele ile görevli kamu personeli olmamayı şart koştu. Verilen bilgilerin ödüllendirmede değerlendirilebilmesi için terörle mücadelede görev alan istihbarat ve kolluk görevlileri ile bu amaçla görevlendirilmiş diğer personel tarafından daha önceden elde edilmemiş olması da isteniyor.

200 bin liradan başlıyor

İhbarcılara verilecek ödüller de yönetmelikte belirlendi. Buna göre, bir ödül komisyonu kurulacak ve belirlenen her bir ödül miktarı 200 bin lirayı geçmeyecek. Ancak, suç failinin terör örgütünde üst düzey yönetici olması veya ortaya çıkarılan suçun toplumda oluşturduğu infial ve etki de dikkate alınarak, verilecek ödülün miktarı, ödül komisyonunun önerisi ve İçişleri Bakanının onayı ile 50 katına kadar artırılabilecek.

Ödül komisyonu

Ödül komisyonu, emniyet işlerinden sorumlu İçişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısının başkanlığında, Emniyet Genel Müdürlüğünden belirlenecek 3 üye, Jandarma Genel Komutanlığından belirlenecek 3 üye ve Sahil Güvenlik Komutanlığından 1 üye olmak üzere toplam 8 üyeden oluşacak. Ayrıca ödül verilen ihbarcının kimliği de gizlenecek.