Gündem

Erdoğan: Terör saldırısında ölen siviller şehit sayılacak

Başbakan Erdoğan "Sivil şehit yasası" olarak bilinen düzenlemenin ayrıntılarını açıkladı

21 Mart 2012 17:19

 

T24 - AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şehitlerin dul ve yetimleri ile gazileri ilgilendiren çeşitli kanun ve KHK'larda değişikliğe gidileceğini belirterek, böylece şehitlik, gazilik, malullük kapsamını daha da genişleteceklerini, şehit yakınları ile gazilere daha geniş imkanlar sunacaklarını açıkladı. Buna göre, terör saldırılarında ölen siviller şehit kategorisinde olacak. Şehit ve gazi yakınlarıyla ilgili 5 kanun teklifi hazırladıklarını grup toplantısında dile getiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'nin CHP'den kopya aldığını söyledi.
 
"Gazilerimize ve şehitlerimize ve onların yakınlarına her türlü değeri veriyoruz. Başbakan kalkmış 'Şu kanun teklifini Parlamento'ya getireceğiz' diyor. Biz 5 tane kanun teklifi hazırlamışız.Bizden kopya alıyorlar. Varsın alsınlar. Bu ülkenin sorunu çözülecekse CHP her türlü katkıyı vermeye hazırdır" dedi.
 
"Gazilerimize ve şehitlerimize ve onların yakınlarına her türlü değeri veriyoruz. Başbakan kalkmış 'Şu kanun teklifini Parlamento'ya getireceğiz' diyor. Biz 5 tane kanun teklifi hazırlamışız.Bizden kopya alıyorlar. Varsın alsınlar. Bu ülkenin sorunu çözülecekse CHP her türlü katkıyı vermeye hazırdır" dedi.
 
''Elbette dünyalar da bağışlansa, şehit olmuş bir ailenin evladı geri gelmeyecek, kaybedilmiş bir uzuv yerine konmayacaktır'' diyen Erdoğan, ancak şehit yakınlarının, milletçe herkesin üzerinde kutsal bir emanet olduğunu vurguladı. Erdoğan, ''Aynı şekilde gaziler bize tevdi edilmiş çok büyük emanetlerdir. Açık bir şekilde canını feda etmiş şehitlerimizin yakınlarına, vatanları için fedakarlıkta bulunmuş gazilere sahip çıkmak bizim en öncelikli asli en önemli vazifemizdir'' diye konuştu.
 
Erdoğan'ın şehit yakınları ve gazilere sağlanan yeni imkanları şöyle açıkladı:
 
''Şu an itibariyle şehit dul ve yetimleri ile gazilere çeşitli kanunlar çerçevesinde ayni ve nakdi yardımlar yapılıyor. Şehit dul ve yakınları ile gazilere bir defalık olmak üzere devlet ve vakıflar tarafından çeşitli tazminatlar ödeniyor. Bu kişilere ayrıca aylık ödemeler de yapılıyor. SGK tarafından yılda bir defa çocuklara eğitim yardımı veriliyor. TOKİ tarafından faizsiz konut kredisi imkanı sağlanıyor. Şehit olan veya malul olan hak sahiplerinden birine şu an itibariyle iş imkanı sağlanıyor. Şehit dul ve yetimleriyle malullere elektrik ve su paralarında belli oranda indirim yapılıyor. Bu kişiler toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanıyor. 10 yıl süreyle kiraları ödeniyor. Askerlik muafiyetinden istifade ediyorlar. Yine bu kardeşlerimize çeşitli vergi muafiyetleri uygulanıyor.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olarak şehit aileleri ve gazilerle ilgili doğrudan ilgilenecek bir daire başkanlığı kurduk. Bu daire başkanlığının koordinasyonunda ilgili kanunlar tarandı. İhtiyaçlar belirlendi. Şimdi biz şehitlerimizin dul ve yetimleri ile gazilerimizi ilgilendiren çeşitli kanun ve KHK'larda 20 maddeyi değiştiriyoruz. Bu 20 maddedeki değişiklikle şehitlik, gazilik, malullük kapsamını daha da genişletiyor, şehit yakınlarıyla gazilerimize daha geniş imkanlar sunuyoruz.
 
Şehit yakınları ve gazilere yapılacak gayrimenkul hibelerine muafiyet getiriyor, bu hibelerin vergi matrahından düşürülmesini sağlıyoruz. Tüm yurtta toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanma şartını yeniden düzenliyoruz. Şehit ve gazilerin tüm çocukları bu haktan yararlanacak.
 
Toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmak için artık sosyal güvenlik şartı aranmayacak. Bürokratik engellerin kaldırılması için de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına yönetmelik çıkarma yetkisi veriyoruz.
 
Terörle mücadele kanunu kapsamındaki er ve erbaşlar ile geçici köy korucularının da artık faizsiz konut kredisi imkanından yararlanmalarını getiriyoruz.
 
2008 yılının Ekim ayından sonraki harp malullerinin de faizsiz konut kredisinden yararlanmasını sağlıyoruz. Malul olan gazilerimize sağlanan bakım desteğini köy korucuları ve sivil vatandaşları da kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Bakım desteğini bir asgari ücret tutarından iki asgari ücret tutarına çıkarıyoruz.
 

Katılım payı alınmayacak

 
Terörle mücadele görevlerini ifa ederken yaralanan kamu çalışanı ve sivillerin malullükleri kesinleşinceye kadar her türlü sağlık ve tedavi hizmetleri artık hiçbir katılım payı alınmaksızın yapılacaktır.
 
Terörle mücadele esnasında yaralanan ve tedavisi devam eden personele bir yıl süreyle ödenen özel harekat ve operasyon tazminatının ödeme süresini 12 aydan 24 aya kadar çıkarıyoruz.
 
Terörle mücadele görevi sırasında olmasa bile görevleri esnasında yararlanan bakıma muhtaç olan vazife harp malulleri ile köy korucuları da artık ihtiyaç duydukları her türlü iyileştirici rehabilite edici araç gereçlerden veya araç gereçlerin temininde katkı payı ödemeyecekler. Maluliyeti sürekli olanlar, sağlık durumlarında meydana gelen değişikliğe göre malullük derecelerini değiştirebilecekler.
 

Şehitlik ve gazilik kapsamı genişletiliyor

 
Şehit ve gazi sayılma kapsamını genişletilecek. Terör olayları sebebiyle göreve gidiş ve dönüşler esnasında meydana gelen kazalar sonucu yaralanan sakatlanan ve hayatını kaybedenler kanun kapsamına alınacak. Trafik ve yol güvenliği ile tutuklu ve hükümlülerin sevk ve nakillerinde görevliyken, meydana gelen olayları aynı şekilde bu kapsama alıyoruz. Mülki idare amirleriyle ilgili dar kapsamı genişletiyoruz. Her derecede polis okulları ve askeri okullarda okumaya hak kazanıp, geçici kaydı yapılan veya yaşları 18'in altında olan öğrencileri aynı şekilde kanun kapsamına alıyoruz.
 
Terör eylemlerinde hayatını kaybeden sivilleri şehit kategorisine alıyoruz. Terör sebebiyle hayatını kaybeden ya da malul olan sivillere ve yakınlarına tazminatın yanında aylık bağlıyoruz.
 
Örneğin Batman'da şehit edilen Mizgin Doru, Bingöl'de şehit edilen Hatice Belgin, Kumrular Sokak'ta şehit Edilen Mustafa Bingöl, artık kanunen de şehit sayılacak.
 
Mevcut durumda şehitlerin yakınlarına, ailesinden birine veya eşine veya çocuğuna bir istihdam hakkı tanınıyordu. Yapılacak düzenlemeyle biri eşi ya da çocuğu diğeri ailesi olmak üzere istihdam hakkını 2'ye çıkarıyoruz. Anne-babaya ödenen maaştı halihazırda malullük ve muhtaçlık şartı aranıyor. Bu şartı da ortadan kaldırıyoruz. Artık anne-babalara maaş bağlanması için malullük ve muhtaçlık şartı aranmayacak. Muhtaçlık belgesi de istenmeyecek.'
 
Başbakan Erdoğan, ''Allah hiç kimseye evlat acısı, eşini, babasını kardeşini kaybetme açısı yaşamasın. Bütün bu düzenlemelerin şehit yakınlarına, gazilerimize hayırlı olmasını diliyorum'' dedi.
 

Kılıçdaroğlu: AKP bizden kopya alıyor

 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın grup toplantısında ayrıntılarını açıkladığı şehit ve gazilerin imkanlarının genişletileceği paketi CHP'den kopya aldığını söyledi. Kılıçdaroğlu Erdoğan'a cevaben şunları söyledi:  "Gazilerimize ve şehitlerimize ve onların yakınlarına her türlü değeri veriyoruz. Başbakan kalkmış 'Şu kanun teklifini Parlamento'ya getireceğiz' diyor. Biz 5 tane kanun teklifi hazırlamışız.Bizden kopya alıyorlar. Varsın alsınlar. Bu ülkenin sorunu çözülecekse CHP her türlü katkıyı vermeye hazırdır."
 

İşte CHP'nin şehit ve gazi yakınları için hazırladığı teklif

 
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın 16 Mart’ta TBMM’ye sunduğu “Şehit Yakınları ile Gazilerin Toplumsal ve Ekonomik Durumlarının İyileştirilmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini” akıllara getirdi. Kendi teklifi ile Erdoğan’ın açıkladığı paketin yüzde 80 oranında benzeştiğinin altını çizen Oran, “Bu tekliften büyük memnuniyet duydum. En kısa sürede, Başbakanın açıkladığı paket tasarı haline getirilmeli ve TBMM aşamasında benim teklifimle birleştirilmeli. Muhalefet ve iktidar elbirliğiyle bu yasayı hemen 2 hafta  içinde yasalaştırabiliriz yeter ki hükümet istesin.  Şehit yakınları ile gazilerimizin artık sabredecek daha fazla vakti yok” dedi.
 

Yüzde 80 örtüşüyor

 
Oran yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
 
 “Sayın Başbakan dün Afganistan’da şehit olan askerlerimiz için “PKK ile mücadelede şehit vermiyor muyuz?” diye ilginç bir soru sordu. Bir manada “madem PKK ile mücadelede şehit veriyoruz, biraz da Afganistan’da  verelim” gibi ilginç bir mantık ortaya koydu.  İnsan daha hassas bir dil bekliyor, şehit olanlar, bu milletin evlatları, bir evladımızın dahi ailesinden, sevdiklerinden, kardeşlerinden ayrılması hepimizi üzer. “Orada şehit verdik burada da verelim” gibi muhasebeci bakış açısı değil, bu durumun yarattığı yarayı anlayan bir bakış açısı bu …  Ama ne oldu? Dün bunu diyen Sayın Başbakan bugün şehit yakınları ve gazilerin sorununu anımsadı. 16 Mart’ta TBMM’ye sunduğum 17 maddelik yasa teklifim ile yüzde 80 oranında örtüşen bir paketi grup konuşmasında açıkladı.  Bu tekliften büyük memnuniyet duydum. En kısa sürede, Başbakanın açıkladığı paket tasarı haline getirilmeli ve TBMM aşamasında benim teklifimle birleştirilmeli. Muhalefet ve iktidar elbirliğiyle bu yasayı hemen 2 hafta  içinde yasalaştırabiliriz yeter ki hükümet istesin.  Şehit yakınları ile gazilerimizin artık sabredecek daha fazla vakti yok.”
 

Hükümetin paketindeki eksiklikler

 
Oran kendi teklifi ile Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı paketi de birlikte değerlendirerek, kendi teklifinin ileride olduğu noktaları şu şekilde özetledi:
 
- Kore ve Kıbrıs Barış Harekâtı gazisine, bir işte çalışıyor olsa net asgari ücret ödenecek. Böylece bugün itibariyle gazilerin 634 TL almaları sağlanacak.
 
- Şehidin bakmakla yükümlü olduğu yakınları ile varsa engelli kardeşlerinin tüm tedavileri ücretsiz olmalı.
 
- Şehit yakınları ve gaziler TOKİ’den öncelikli konut alabilmeli ve bunun için 2 yıllık bir başvuru süresi getirilmeli.
 
- Terörle mücadele sırasında yaralanan er ve erbaşa ödenen tazminat terhis olsalar bile toplam 36 ay boyunca ödenmeli. Halen bu ödeme 12 ay boyunca yapılmasına karşın Başbakan bunu 24 aya çıkarmayı önerdi.
 
- Kamu kurum kuruluşlarının personel sayısının yüzde 1’i yerine yüzde 2’sinin terörle mücadele sırasında şehit düşenlerin yakınları ile malullerin kendisine veya çalışamayacak durumdaki malullerin yakınlarına ayrılmalı.
 
- Terörle mücadele sırasında malul olanların kendilerine şehit düşenlerin ise aylığa müstahak dul ve yetimlerine kamu konutunda oturmadıkları takdirde kendilerine 10 yerine 15 yıl boyunca kira yardımı yapılmalı.
 
- TSK ve EGM adına okuyan öğrencilerin de kurumlarındaki personeller gibi  Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personeli gibi gerektiğinde vazife malulü aylığı alabilmeli.
 
- Emniyet Genel Müdürlüğü mensupları, emniyet teşkilatı şehit ve gazi ailelerinin kurdukları şehit ve gazilere yönelik yardımlaşma dernek ve vakıflarına üye olabilmeli.
 

Paketin CHP ile örtüşen yanları

 
- Şehidin yakınlarından birisi yerine ikisine kamuda iş verilecek. Ancak biz malulün kendisine veya çalışamayacak durumda ise yakınlarından ikisinin de aynı şekilde işe yerleştirilmesini istiyoruz.
 
- Harp ve vazife malulleri ile şehit dul ve yetimlerine ödenen aylıklar artırılacak. 
 
- Şehidin yakınları ile malullere faizsiz konut kredisi sağlanacak
 
- Şehit düşenlerin yakınları ile malul kalanlara ücretsiz topla taşıma sağlanmalı. Ancak bunun gereğini yapmayan idareciler için yaptırım da getirilmeli.
 
- İç güvenlik operasyonuna intikal sırasında yaşanan kazalarda yaşamını yitirenlerin yakınları ile yaralanan personele de tazminat ve aylık ödenecek.
 
- Harp malulleri gibi vazife malullerinin anne -babasına da aylık bağlanabilecek. 
 
- TSK ve EGM adına okurken terör eylemi nedeniyle şehit düşen öğrencilerin hak sahibi yakınları ve yaralanan öğrencilere de ücretsiz seyahat, tedavi, rehabilitasyon ve bakım merkezlerinde barındırılması sağlanmalı.

 

İlgili Haberler