Yaşam

Termometreler alev aldı: Diyarbakır 48, Adana’da 52 dereceyi gördü

19 Temmuz 2023 07:44

Tüm Türkiye, sıcaklarla boğuşuyor. Ülkenin özellikle yoğun bir şekilde etkilendiği güney ve doğu kesimleri büyük ölçüde yanıyor.

Dün Diyarbakır tarihinin en sıcak günlerinden birini yaşadı. Sıcaklığın 48 dereceye kadar çıktığı kentte gün boyu sokak ve meydanlar bomboş kaldı. Termometrelerin 52 dereceyi gösterdiği Adana’da sadece insanlar değil hayvanlar da sıcaklardan olumsuz etkilendi. Besiciler hayvanlarına sık sık hortumla su tuttu. Sıcaklığın 40 derece çıktığı, nem oranının da yüzde 12'ye düştüğü Antalya’da da tatilciler denize koştu. Antalya’da yarın 41, cuma 40, cumartesi 41 ve pazar günü 44 derece sıcaklık bekleniyor.

"Mutlaka şebeke suyuyla temizlik sularının ayrılması gerekli"

Hürriyet’te yer alan habere göre, Dr. Deniz Demirhan şu uyarılarda bulundu:

“Çok acil şekilde güneş ve rüzgâr enerjisi konusunda kaynak yaratılması lazım, acil fosil yakıtlardan çıkmamız gerekiyor. Evlerde de susuz kalmamak için mutlaka şebeke suyuyla temizlik sularının ayrılması gerekli. Evimizde iki hat olmalı. Şebekeden gelen su o kadar temiz ki onu bizim tuvaletlerde, temizlikte kullanmamız çok büyük hata. O içme suyudur. Ayrı bir hattımız olması lazım. Yağmur suyunu tutan bir haznemiz olur, o suyla temizlik ve bahçe sulaması yapılabilir. Su ekonomik kullanılmalı. Tekstil ürünlerinde biraz daha tasarruflu davranabiliriz. Sürekli yeni kıyafet almaktansa ikinci ele geçiş yapılabilir eski yöntemlerle. Tekstil en çok su kullanılan alanlardan. Tarlada başlıyor ve her aşamasında su kullanılıyor.”

“Tek çare kömür, petrol ve doğal gaz kullanmaktan vazgeçmek. Başka hiçbir tedbir işe yaramaz”

Prof. Dr. Levent Kurnaz da şöyle konuştu:

“Tek çare kömür, petrol ve doğalgaz kullanmaktan vazgeçmek. Başka hiçbir tedbir işe yaramaz. Dünyanın yüzde ikisini beyaza nasıl boyayacaksın. Boyamanın maliyetine sen zaten kömür, petrol, doğalgaz gibi yakıtları yakmayı bırakırsın. Dünyanın çok acil, küresel ısınmaya neden olan fosil yakıttan vazgeçmesi lazım.  “

Sağlık Bakanı, sıcak çarpmasına karşı uyardı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Sıcak çarpması, vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı, Hipertermi olarak da bilinen ciddi bir klinik durumdur. Yaşlılar ve çocuklar; diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpması için yüksek risk grubundadır. Bu gruptakilerin gün içinde sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz” uyarısı yaptı.