Gündem

“Telefon bağımlıları günümüzün sarhoş sürücüleri"

"Telefon bağımlılarının yüzde 93’ü kendisini güvenli ya da aşırı güvenli sürücü olarak tanımlıyor"

16 Nisan 2019 12:03

Araç filoları ve sigorta şirketleri için risk raporları hazırlayan Zendrive bir araştırma yaptı. Zendrive'ın araştırmasında “Telefon bağımlıları günümüzün sarhoş sürücüleri oldu” dendi.

Geçen yıl içinde en sıkı telefon bağımlılarının oranının ikiye katlandığını ve bugün her 12 sürücüden birinin telefon bağımlısı olduğunu kaydeden Zendrive, "Eğer mevcut trend devam ederse 2022’de bu oran her beş sürücüden biri şeklinde olacak" ifadesini kullandı.

Zendrive’ın CEO’su Jonathan Matus “Üzgün ve endişeliyim. Dikkati dağınık şekilde araba kullanmanın ne kadar yaygınlaştığını; toplumsal ve bireysel olarak bu durumu ne kadar kanıksadığımızı görmek korkutucu" dedi. 

"Yolculuğun yüzde 28'inde yola bakmıyorlar"

Rapora göre direksiyon başındaki telefon bağımlıları yolculuk esnasında telefonlarına ortalama bir sürücüden dört kat daha fazla dokunuyorlar. Bunun sonucunda ekranlarına bakarak geçirdikleri vakit altı kat daha fazla ve gözleri yolculuğun yüzde 28'i sırasında yola bakmıyor

Diğer tehlikeli sürücü grupları gibi birçok telefon bağımlısı da problemin kendilerinde olduğunu düşünmüyor. Telefon bağımlılarının yüzde 93’ü kendisini güvenli ya da aşırı güvenli sürücü olarak tanımlıyor.

"Bilişsel bir bağlantı sorunu var"

Matus, “İnsanların neredeyse tamamının araç kullanırken dikkatin dağılmasının çok tehlikeli olduğunu kabul ettiğini ama aynı insanların genellikle sorunun kendilerinden kaynaklandığını kabul etmediğini gördük. Neredeyse tüm katılımcılarımız emniyetli sürücüler olduklarını düşünüyor ama arabada telefonlarını sürekli kullandıklarını da açıkça ifade ediyorlar. Bu da riski bilmek ve eyleme geçmek arasında bilişsel bir bağlantı sorunu olduğu anlamına geliyor" dedi.