Gündem

TELE1'in ekranı 7 gün kararacak

Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı

01 Ağustos 2023 15:02

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1’in karartılmasına karşı çıkan yürütmeyi durdurma kararı için üst mahkemeye başvurdu. Mahkeme, başvuruyu kabul ederek yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Buna göre TELE1, yedi gün kararacak.

RTÜK, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen PKK lideri Abdullah Öcalan ile ilgili sözler nedeniyle 6 Haziran’da yedi gün yayın, beş kez de program durdurma ile iki kez önceki ay reklam gelirlerinin yüzde 5’i oranında idari para cezası vermişti.

18 Temmuz’da itibarıyla yedi gün süreyle karartılacak olan TELE1, RTÜK’ün kararına karşı Ankara 4. İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma istemiyle dava açmıştı. Mahkeme, başvuruyu oybirliğiyle kabul ederek yayın durdurma cezasının yürütmesini durdururken, RTÜK’e de 30 günlük savunma süresi tanımıştı.

RTÜK, yürütmeyi durdurma kararı için üst mahkemeye başvurdu. Mahkeme başvuruyu kabul ederek yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Bu karar, TELE1’e tebliğ edildi.

Buna göre TELE1 ekranı, 6-12 Ağustos arasında yedi gün karartılacak.

Merdan Yanardağ'ın tutukluluğu

Yanardağ, TELE1’deki programda PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tecridinin kaldırılması gerektiğini söylemişti.

Yanardağ'ın sözleri üzerine RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, açıklama yaparak kanal hakkında inceleme başlatıldığını bildirmişti.

Öcalan hakkında açıklamaları nedeniyle Yanardağ hakkında da, "Suçu ve Suçluyu Övme" ve "Terör Örgütü Propagandası Yapmak" suçlarından resen soruşturma açılmıştı.

Yanardağ, yayını sırasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Tele1’e yönelik bir operasyon var. Dün geceden başlayan, benim adım üzerinden gerçekleştirilen bir kumpas operasyonu. Güya terör örgütünü ve suç olan fiili övmüşüm, iddia bu. Bizim bir yayınımız üzerine tamamen kurgu, montaj ve iftira üzerine inşa edilmiş bir suçlama kampanyası var.

Ben hiçbir terör örgütünü övmedim, hiçbir terör örgütü liderini de övmedim. Böyle bir kastım da niyetim de yok. O programda AKP milletvekili Galip Ensarioğlu’nun yeni bir çözüm süreci başlatma ve kendi iktidar alanları daralmış olan AKP’ye yeni bir alan açma çabası olduğunu dile getirdim. 6 gün önce 4 Soru 4 Yanıt programında benim sorulara verdiğim yanıtlardan biri de Ensarioğlu’nun çıkışıydı. Gündemdeki bu konu üzerine ben de yorumlarımı ortaya koydum."

TIKLAYIN - Merdan Yanardağ: Hiçbir zorbalık karşısında boyun eğmeyeceğim, girdiğim gibi başım dik çıkacağım

TIKLAYIN - Savcı, Merdan Yanardağ’ı, PKK yöneticisi Duran Kalkan’la eşleştirdi, örgüt propagandası ile suçladı: “Açık ve yakın tehlike oluştu”