Ekonomi

Tekstil de zor günlerini yaşıyor: Türkiye’nin iplik devi konkordato istedi

09 Ekim 2023 11:22

İplik ve elyaf üretiminde Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden biri olan Kale İplik A.Ş., Fırat Elyaf A.Ş. ve Fiberteks Tekstil A.Ş. için konkordato talep edildiği belirtildi. Üretiminin önemli bir bölümünü ihraç eden şirketler için mahkeme üç aylık geçici mühlet verdi; şirket faaliyetlerinin denetimi için de komiser ataması yaptı.

Halk TV'nin haberine göre, 65 yıllık Emek Kumaş A.Ş. ve grubun iki şirketinden sonra, sektörün önemli üç firması daha konkordato talebi ile gündeme geldi.

Tekirdağ Asliye Tic. Mahkemesi’ne yapılan başvuruda Kale İplik Sanayi ve Dış Tic. A.Ş., Fırat Elyaf Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Fiberteks Tekstil San. ve Dış Tic. A.Ş. için konkordato talep edildi. Bilindiği gibi, konkordato koruması altındaki şirketlere haciz yapılamıyor.

Mahkeme yapılan başvuru üzerine 13 Eylül’de başlamak üzere 1 yıllık kesin mühlet kararı verildi. Mahkeme komiser heyeti olarak Özkan Yılmaz, Simla Turgutlugil ve Ferahnaz Seval Özel’i görevlendirdi. Şirketin ilk alacaklılar toplantısı 29 Kasım'da yapılacak.

Tahsin, Fahrettin ve Hayrettin Elmas’ın sahibi olduğu üç şirketin temeli 1990’lı yılların ortasında atıldı. Zaman içinde önemli bir büyüme kaydeden şirketler Tekirdağ Çerkezköy’deki tesislerinde üretim yapıyor. Fırat Elyaf A.Ş. 10 bin metrekare alan üzerinde üretim yapıyor. Grubun önemli şirketlerinden Kale İplik ise 14 bin metrekare alan üzerinde üretim yapıyor.

Kale İplik, üretimin yüzde 70’ini Avrupa, ABD ve Orta Doğu’ya ihraç ediyor. Üretimin yüzde 30’u ise iç piyasada satılıyor. Grup şirketlerinde 500’ü aşkın kişi çalışıyor.