Gündem

Tekirdağ’da yakalanan IŞİD'çinin hedefi Anzak Günleri'ydi

Çerkezköy’de bir eve yapılan operasyonda gözaltına alınan şüphelinin üzerinde iki ayrı GSM hattı bulundu

27 Nisan 2019 14:14

T24 Ankara | Tolga Şardan

Türkiye, yerel seçim sonuçlarını tartışmayı sürdürürken, 23 Nisan günü Tekirdağ’da sessiz sedasız bir operasyon yapıldı. Başlangıçta gizli tutulan operasyonda yakalanan IŞİD üyesinin hedefinin 24-25 Nisan’da Çanakkale’de yapılan Anzak Günleri olduğu anlaşıldı. Emniyet birimlerinin tespitlerine göre, IŞİD, Yeni Zelanda’da, Müslümanlar’ı hedef alan terör saldırısının ardından, Çanakkale’de Anzaklar’a yönelik, dünya kamuoyunda ses getirecek bir terör eylemi planlıyordu.

2011’de başlayan Suriye iç savaşının ardından merkezini Irak’tan bu ülkeye taşıyarak kısa sürede geniş bir etki alanı elde eden, burada Rakka’nın başkent olduğu bir İslam devleti kuran IŞİD, bölgeyi kana buladı. IŞİD, dünyanın farklı ülkelerinden radikal İslamcılar’ı eylemleriyle kendisine çekti ve petrol gelirleriyle kısa sürede büyük ekonomik güç elde etti. Örgüt, Suriye ordusu ve PKK’nın uzantısı YPG ile çatışırken, ABD, Rusya, Türkiye gibi ülkelerin Suriye’deki operasyonlarıyla etkisiz kılınabildi. Rakka’yı terk eden örgüt, uzun bir sessizlik dönemine girdi. Ancak terör uzmanlarına göre, yer altına çekilen örgüt hala bitirilmiş değil.

Suruç ve Ankara’daki bombalı saldırılar, Reina baskını ile Türkiye’yi de hedef alan örgütün farklı kentlerdeki birçok hücresi çökertildi. Ancak IŞİD’in Türkiye’ye yönelik eylem planlamaları da bitmiş değil.

Yeni Zelanda’da Cuma namazı sırasında Müslümanlara yönelik gerçekleştirilen katliamdan sonra, IŞİD’in faaliyetleri istihbarat birimlerinin radarına takıldı.

Sessiz sedasız operasyon

Elde edilen bilgilerle, 23 Nisan’da Tekirdağ’da sessiz sedasız bir operasyon yapıldı.

Operasyon, hem yakalanan kişinin bağlantılarının araştırılması hem de 23 Nisan ve sonraki günlerde kamuoyunda rahatsızlık yaratmaması için bir süre gizli tutuldu.

Tekirdağ’da yakalanan IŞİD üyesinin hedefinin 24-25 Nisan günlerinde Çanakkale’de yapılan Anzak Günleri olduğu anlaşıldı.

Yakalanan Suriye uyruklu şüpheli Abdülkerim Hilef’in Yeni Zelanda’daki cami saldırısına misilleme amacıyla bölgeye geldiği ortaya çıktı.

Türkiye’ye geldikten sonra resmi kayıt yaptıran ve yabancı kimlik numarası alan 26 yaşındaki Abdülkerim Hilef, Deyrizor doğumlu.

Çerkezköy’de Kızılpınar Mahallesi’nde bir eve yapılan operasyonda gözaltına alınan şüphelinin üzerinde iki ayrı GSM hattı bulundu.

Hilef’in, henüz Nisan başında Osmaniye’de yakalanıp gözaltına alınarak tutuklanan Abdurrahman El Abit ve Usama Salama adlı iki IŞİD mensubuyla yoğun telefon görüşmesinin bulunduğu tespit edildi.

Hilef’in yakalanmasının ardından Osmaniye’de tutuklanan iki IŞİD mensubunun ifadesine başvuruldu. Yapılan araştırmalarda, Abdülkerim Hilef’in 2015’de örgüte katılarak eğitim aldığı ortaya çıktı.

Mahkemeye çıkartılan Hilef tutuklandı. Ancak soruşturma henüz bitmedi. Bağlantılarının araştırılması devam ediyor.

Örgüt, “savaşçı” olarak adlandırdığı kadrolarıyla, bireysel eylemlere yönelmiş durumda.

Sri Lanka’daki katliamı üstlenmesi de örgütün hedefini açık biçimde gösteriyor.