Gündem

Tekirdağ’da CHP’li başkandan “Bağımsız mı, İyi Parti’den mi aday olayım” anketi

Büyükşehire aday gösterilmeyince noter yazısıyla CHP’den adaylığını çekti

19 Ocak 2024 12:14

CHP’nin Tekirdağ’da Candan Yüceer’i Büyükşehir Belediye Başkan adayı göstermesinin ardından, Büyükşehir adaylığı başvurusunu noter kanalıyla geri çeken Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Genel Merkez’e bayrak açtı. Akay’ın bir yandan İyi Parti ile adaylık görüşmesi yürüttüğü, bir yandan da bağımsız aday olup olmama kararı için anket yaptırdığı öğrenildi. Akay’ın kararını pazartesi günü vermesi bekleniyor. 

 Aday belirleme çalışmalarını yürüten CHP Genel Merkezi, geçtiğimiz haftaki Parti Meclisi toplantısında eski Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak belirlenmesini kararlaştırmıştı. Yüceer’in Tekirdağ adayı olarak duyurulmasının ardından CHP’li Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın sosyal medya hesabından “Elbet bir gün buluşacağız” paylaşımı yapması dikkat çekmişti. Edinilen bilgiye göre, anketlerde önde çıktığını savunan Akay, noter kanalıyla CHP Genel Merkezi’ne gönderdiği yazıyla Büyükşehir adaylık başvurusunu çekti. Bu süreçte İyi Parti’nin Vahap Akay’a Büyükşehir adaylığı için teklif götürdüğü de öğrenilirken Akay’ın kentte İyi Parti adayı olabileceği konuşulmaya başlandı. 

Ancak edinilen bilgiye göre bağımsız aday olmayı da düşünen Akay, kentte bir anket yaptırmaya başladı. Seçmene, bağımsız aday mı yoksa İyi Parti’den mi aday olması gerektiği konusunda soru yönelten Akay’ın, anket sonucuna göre kararını pazartesi günü vereceği öğrenildi. 2019 yerel seçimlerinde Tekirdağ’da ittifakla seçime giren CHP’nin mevcut belediye başkanı Kadir Albayrak, 318 bin 412 oy almıştı. AKP’nin adayı Mestan Özcan’ın oyu da 272 bin 581’di.

 Kırklareli’nde de CHP’li başkan, CHP’ye karşı aday

 Öte yandan sadece Tekirdağ değil, Trakya genelinde de aday belirleme sürecine yönelik başka itirazların olduğu da biliniyor. CHP Genel Merkezi, Kırklareli’nde mevcut Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ile seçime girme kararı alırken, Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker’in de anketlerde önde çıktığını savunarak Genel Merkez’e itiraz ettiği öğrenildi.

Türker, 2019 yerel seçimlerinde seçime bağımsız girerek belediyeyi kazanan Kesimoğlu’nu örnek göstererek, kendisi de bu seçimde bağımsız aday olma kararı aldı. 2019 yerel seçimlerinde Kesimoğlu, 17 bin 176 oy almış, seçimi 16 bin 928 oy alan MHP’ye karşı kılpayı kazanmıştı. CHP’nin adayı ise 9 bin 674’te kalmıştı. Kesimoğlu daha sonra CHP’ye geçmişti. 

 Edirne’de belirsizlik sürüyor

 Öte yandan Trakya’da bir başka kent Edirne’de ise aday belirsizliği sürüyor. 2014 yerel seçimlerinde seçimi kazanan ve iki dönemdir Edirne Belediye Başkanlığını yürüten Recep Gürkan, son seçimde ittifak oyları ile birlikte 42 bin 388 oy, AKP’nin adayı da 38 bin 555 oy almıştı. CHP Genel Merkezi’nin Gürkan’a ilişkin değerlendirmelerinin sürdüğü öğrenilirken, il örgütü adayın bir an önce açıklanmasını bekliyor.