Gündem

TEAM Araştırma Direktörü Tol: Muhalefet hatasız devam eder, iktidar da sürpriz yapmazsa Kılıçdaroğlu kazanır

13 Nisan 2023 11:30

TEAM Araştırma Genel Direktörü Ulaş Tol, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ittifakının oylarının yüzde 41-43 seviyesinde olduğunu belirterek, “Muhalefet hatasız devam eder, iktidar da sürpriz yapmazsa Kılıçdaroğlu kazanır” dedi.

Diken’e konuşan Tol, Cumhur İttifakı'nın Meclis’te çoğunluğu sağlaması için gerekli olan yüzde 45 seviyesinden iki-üç puan uzakta olduğunu belirtti.

"Seçimlere doğru neler olacağını kestiremiyoruz"

Şu anki hesaplara dahil olmayan birçok faktör olduğunu söyleyen Tol, şöyle konuştu:

“Liste işbirliklerine rağmen millet ittifakı tamamen rahat bir seçime gidiyor diyemeyiz. Çünkü sistem buna izin vermiyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde 50 puanı geçen kazanıyor. Ama Meclis aritmetiği öyle değil. Örneğin AKP ve MHP’nin Meclis’te çoğunluğu sağlaması için yüzde 44-45 gibi bir ortalamayı tutturması lazım. Buna şu an iki-üç puan uzaklar. Ancak seçimlere doğru neler olacağını kestiremiyoruz.

"Etkili kampanya yapılmalı"

Halen hesaplara dahil olamayan birçok faktör var. Sandık güvenliği bunlardan birisi. Deprem sonrası başka şehirlere göçen nüfusun ne kadarının oy kullanacağını bilmiyoruz. Suriyeli, Afganistanlı yeni vatandaşlar var. YSK bunlara dair verileri açıklasa da her şey tam net değil. Yurt dışı oylarının geçmişteki gibi olma ihtimali var. Tüm bunlar düşünüldüğünde, muhalefetin seçimi garantiye alabilmek için olduğundan daha iyi noktaya gelmesi lazım. Avantaj muhalefet lehine görünmekle birlikte tam anlamıyla rahat bir durum yok. Cumhur İttifakı'nın oylarının yükselmemesi ve hatta düşmesi için etkili kampanya yapılması lazım.”

"TİP milletvekili çıkaramıyor; işi kolay değil ama imkansız da değil"

TEAM Araştırma’nın şu anki ölçümlerine göre ittifaktan ayrı liste açıklayan TİP’in milletvekili çıkaramadığını belirten Tol, şunları kaydetti:

”Şu anda geniş bir sahada yaptığımız çalışmanın verilerine göre TİP milletvekili çıkaramıyor. Ama iyi bir kampanya, seçmenin CHP’ye tepki vermesi gibi gelişmelerle bu mümkün olabilir. Ancak kuvvetli ihtimal değil. TİP’in işi kolay değil ama imkansız da değil. Rakipleri iktidar değil muhalefet partileri olacaktır.”