Gündem

TDK'dan Türkçe sözlüğe eklenen "Türkiyeli" kelimesiyle ilgili açıklama: İnceleme başlatıldı

TDK, yaptığı yazım düzenlemelerinin arasına sözlüğe "Türkiyeli" kelimesini de eklemişti

21 Temmuz 2023 09:22

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçe sözlüğe eklediği Türkiyeli kelimesi ile ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu.
 
Türkçe sözlüğe eklenen Türkiyeli kelimesi nedeniyle gündem olan Türk Dil Kurumu (TDK), konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, kelime çalışmalarının 2019'da başladığı, mevcut halinin ise 2023 itibarıyla yayınlandığı belirtildi. Sosyal medyadaki açıklamada eleştirilerin dikkate alındığı vurgulanırken, konuyla ilgili çalışmaların başlatıldığı duyuruldu.

Açıklamada, şöyle denildi:

''Hazırlık, güncelleme ve yayımlanma sürecinde mevcut yönetimin yer almadığı sözlükle ilgili basında ve sosyal medyada çıkan eleştiri ve öneriler dikkate alınmış ve gerekli incelemeler başlatılmıştır. Konuyla ilgili gelişmeler hakkında en kısa zamanda Kurumumuz tarafından gerekli açıklamalar yapılacaktır.''

Ne olmuştu?

TDK, Türkçe sözlüğünde bazı güncellemelere imza atmıştı. Bu düzenlemelerle birlikte Kurum, “Türkiyeli” kelimesi için, “Türkiye’de yaşayan halk ve bu halkın soyundan olan kimse” tanımını uygun görmüştü.  Yeni kelime ve tanım, sosyal medyada tartışmaya neden oldu. Hem sözcük hem de tanım, tepkilerin ardından kısa süre içinde kaldırıldı.