Gündem

TCK'nın mimarlarından Prof. Dr. İzzet Özgenç'ten 'genel af' çıkışı

17 Ağustos 2022 15:12

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis’e bir kanun, bir yasa tasarısı getirilmeden önce mutlaka bakanlarına “Bunu İzzet Hoca gördü mü” diyerek önemsediği dile getirilen, TCK'nın mimarlarından Özgenç genel af çıkışı geldi.

Özgenç, iktidara yakın köşe yazarlarınca da yüksek sesle dillendirilmeye başlanan 'genel af'  hakkında  açıklamalarda bulundu. Özgenç Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"İnfaz Kanunu, geçici madde 6 ve 9 hükümlerinin uygulanmasına devam edilmesine rağmen, cezasını infaz kurumlarında çekmekte olan hükümlü sayısındaki bu sürekli artış, zorunlu olarak, yakın bir zamanda bir kanuni düzenleme yapılması sonucunu doğuracaktır. Bu kanuni düzenlemenin, bilimsel verilere dayalı adil ve kalıcı bir infaz düzenlemesi şeklinde yapılması gerekir.

Aksi takdirde, adına 'af' denmese bile, adı ne olursa olsun, kamu vicdanını rahatsız eder bir surette, infaz kurumlarından hükümlü tahliyelerini sağlayacak ve mahiyeti itibarıyla af sonucunu doğuracak bir düzenleme yapılması yoluna gidilecektir. Bu ise, sürgit sorun mahiyetinde, infaz kurumlarında kısa sürede aynı sorunların tekraren yaşanmasına sebebiyet verecektir."

Özgenç  2016 yılında SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun danışmanı olarak yönetimde yer aldı. Hükümete karşı eleştiriler yöneltti.