Ekonomi

TCDD'den Ankara YHT Garı açıklaması: Garanti süresi hiçbir koşulda 14 yılı aşmayacak

"14 yıl içinde ödenecek tutar 159 milyon dolardır"

10 Mayıs 2022 14:47

TCDD Genel Müdürlüğü tarafından Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı'nda yolcu garantisi süresinin hiçbir koşulda 14 yılı aşmayacağı bildirildi.

TCDD Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında çıkan "Gar 6 yıldır dolar öğütüyor" başlıklı gerçeği yansıtmayan haber hakkında kamuoyunu doğru bilgilendirme gereği duyulduğu belirtildi.

Ankara YHT Garı'nın, uluslararası standartlar dikkate alınarak ve diğer ülkelerdeki yüksek hızlı tren garlarının yapısı, düzeni, kullanım ve işletme şekilleri incelenerek projelendirildiğinin anımsatıldığı açıklamada, yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen garın, 29 Ekim 2016'da hizmet vermeye başladığı, işletmeciliğinin yüklenici firma tarafından 20 yıl 9 ay 4 gün olarak yapılacağı bilgisi verildi.

Yalnızca işletme süresinin ilk 14 yıllık dönemi boyunca idarenin yolcu garantisinin söz konusu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yolcu garantisi süresi hiçbir surette 14 yılı aşmayacaktır. Devletin kasasından bir kuruş çıkmadan 235 milyon dolara inşa edilen, milyonlarca vatandaşımızın kullandığı, dünyaya model olmuş Ankara YHT Garı için 14 yıl içinde ödenecek tutar 159 milyon dolardır. Yine devletimizin kasasından bir kuruş çıkmadan işletme maliyeti olarak, açıldığı günden bugüne kadar yüklenici firma tarafından 215 milyon 540 bin 947,55 lira harcanarak, Ankara YHT Garı vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam etmektedir. " (AA)

15 yıl daha devam edeceği ifade edilmişti

Sözcü gazetesinden Deniz Ayhan imzalı ve "Gar 6 yıldır dolar öğütüyor" başlıklı haberde YHT garının 2016'daki açılışından kamuya devir tarihi olan 2037'ye kadar toplam 106 milyon yolcu garantisi olduğu ve ödemelerin 15 yıl daha devam edeceği vurgulanmıştı.

CHP'li Deniz Yavuzyılmaz gara için 2022 yılının ilk üç ayı için 2 milyon 666 bin 667 yolcu garanti edildiğini buna karşın gerçekleşen yolcu sayısı ise 491 bin 926 kaldığını ifade etmişti. Haberde Gar için hata payı yüzde 81.55 olarak hesaplanırken, şirkete üç ay için ödenecek garanti tutarı da 4 milyon dolar olacağı aktarılmıştı.

TIKLAYIN: Ankara YHT Garı'nda yolcu hedefi tutmadı: Milyon dolarlar ödendi