Politika

TBMM Genel Kurulu'nda HDP'liler ile MHP'liler arasında 'faşist' tartışması

HDP Milletvekili Işık'ın, Cumhur İttifakı’yla ilgili, “AKP-MHP faşist ittifakı, bloku” sözleri tartışmaya neden oldu

07 Mayıs 2019 21:51

T24 ANKARA

TBMM Genel Kurulu’nda HDP ile MHP arasında ‘faşist’ tartışması yaşandı. HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, Cumhur İttifakı’yla ilgili, “AKP-MHP faşist ittifakı, bloku” deyince MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt’tan, “Faşist sensin, senden daha iyi faşist mi var” karşılığını aldı. İki partinin milletvekilleriyle devam eden tartışmada HDP’li Işık, “Sevgili halklarımız, değerli milletvekilleri; "faşist" diyorum çünkü faşizmin en âlâsını bugün, her tarafta yaşadığımız gibi, Türkiye'nin batısında da yaşıyoruz, Türkiye'nin doğusundaki Kürdistan coğrafyasında da aynı şekilde yaşıyoruz biz. Bu bir faşizmdir, seçim sonuçlarını kabul etmemek faşizmdir. Şırnak'ta binlerce askeri seçmen olarak kaydedip halkın iradesini yönlendirmek faşizmdir” diye konuştu.

Genel Kurul’da yaşanan tartışma şöyle:

MENSUR IŞIK (Muş) - Teşekkürler Sayın Başkan. Sizi ve Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, sevgili, çok değerli halklarımız; Türkiye 31 Mart tarihinde bir yerel seçim süreci yaşadı. Biz bu seçimin gerçekten de demokratik bir ortamda geçmesini umuyorduk. Seçim sonuçlarının da aynı şekilde AKP ve MHP bloku tarafından, siyasi iktidar tarafından kabul edilebileceğini kısmen de olsa sanıyorduk. Ama maalesef, AKP ve MHP faşist ittifakı diyeceğim tekrardan, faşist bloku diyeceğim…

CEMAL ENGİNYURT (Ordu) - Faşist sensin, senden daha iyi faşist mi var!

HAYATİ ARKAZ (İstanbul) - Doğru konuş, doğru!

CEMAL ENGİNYURT (Ordu) - Senden daha iyi faşist mi var!

ZÜLEYHA GÜLÜM (İstanbul) - Siz müdahale etmeyin!

CEMAL ENGİNYURT (Ordu) - Irkçısın, bebek katilisin, en büyük faşist sensin!

ZÜLEYHA GÜLÜM (İstanbul) - Siz müdahale etmeyin, konuşana müdahale etmeyin!

MENSUR IŞIK (Devamla) - Sayın Başkan, lütfen müdahale eder misiniz.

BAŞKAN - Sayın Işık, siz devam edin lütfen.

MENSUR IŞIK (Devamla) - Bu saygısızlığa müdahale eder misiniz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Sayın Işık, siz devam edin, Genel Kurula hitap edin.

MENSUR IŞIK (Devamla) - Sayın Başkan, saygısızlığa ve terbiyesizliğe müdahale edin lütfen.

CEMAL ENGİNYURT (Ordu) - Terbiyesiz de sensin!

MENSUR IŞIK (Devamla) - Saygısızlığa müdahale edin Sayın Başkan.

Sevgili halklarımız, değerli milletvekilleri; "faşist" diyorum çünkü faşizmin en âlâsını bugün, her tarafta yaşadığımız gibi, Türkiye'nin batısında da yaşıyoruz, Türkiye'nin doğusundaki kürdistan coğrafyasında da aynı şekilde yaşıyoruz biz. Bu bir faşizmdir, seçim sonuçlarını kabul etmemek faşizmdir. Şırnak'ta binlerce askeri seçmen olarak kaydedip halkın iradesini yönlendirmek faşizmdir. Malazgirt ilçesinde 3 oy farkı olmasına rağmen, 400'ün üzerinde geçersiz oy var ama -il seçim kurulu, ilçe seçim kurulu ve YSK- yaptığımız itirazları reddeden, AKP ve MHP faşizminin vesayet altına aldığı bir YSK'yle karşı karşıyayız. Bu bir faşizmdir, bunu kabul etmek zorundasınız. Bu, Türkiye tarihine, Türkiye'nin demokrasi ve hukuk tarihine kara bir leke olarak geçecektir, geçmiştir şimdiden.

CEMAL ENGİNYURT (Ordu) - Temiz bir leke, pırıl pırıl hem de pırıl pırıl.

MENSUR IŞIK (Devamla) - Bunu çok net bir şekilde ifade etmek gerekmektedir. Bunu ister kabul edin ister kabul etmeyin; bu, Türkiye'nin demokrasi tarihine böyle geçmiştir bugünden çok net söylüyorum, istediğiniz kadar itiraz edin.

CEMAL ENGİNYURT (Ordu) - Yani sen kazansan iyiydi!

MENSUR IŞIK (Devamla) - Şunu çok net bir şekilde söylüyoruz: Türkiye'de siz istediğiniz kadar faşizmi ve tekçiliği dayatın, istediğiniz kadar dayatın. Biz bu ülkeye demokrasiyi ve hukuku mutlaka getireceğiz, sizlere rağmen, sizin zihniyetinize rağmen getireceğiz. Biz, bu cumhuriyetin, 1920'lerdeki cumhuriyetin ruhunu, 1921 Anayasası'nın o ruhunu, ilk cumhuriyet ruhunu bu topraklara, bu coğrafyaya ve bu Meclise mutlaka getireceğiz, size rağmen, sizin faşizminize rağmen. İlk cumhuriyette ne vardı? Onu iki kelimeyle izah etmek istiyorum.

İlk cumhuriyette Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi, birkaç yıl önce Sayın Erdoğan'ın da dediği gibi, o cumhuriyette ve o 1921 Anayasası'nda şu vardı… İlk tutanaklara bakılabilir, inanmayanlar varsa baksın ona "Kürdistan ve Lazistan mebusları" deniyordu, insanlar kendi ulusal kıyafetleriyle, yerel kıyafetleriyle şu Meclise gelip, şu birkaç kilometre ilerideki Meclise gelip orada kendi sorunlarını kendi problemlerini kendi kimlikleriyle dile getirebiliyorlardı. İşte, sizlere rağmen, sizin faşizminize rağmen biz bu topraklara, bu Meclise, bu halklara tekrardan aynı o 1921 Anayasası'nın ruhunu ve 1920'li yıllardaki Büyük Millet Meclisinin ruhunu getireceğiz ister kabul edin ister etmeyin, isterseniz yerinizden zıplayın hoplayın, istediğiniz gibi bağırın ama bu ülkeyi sizin gibi zihniyetlere, sizin gibi tekçi zihniyetlere, faşist zihniyetlere, faşist bloklara da teslim etmeyeceğiz.

CEMAL ENGİNYURT (Ordu) - Biz de sizin gibi katillere teslim etmeyeceğiz.

TUMA ÇELİK (Mardin) - Dinle, dinle!

CEMAL ENGİNYURT (Ordu) - Neyini dinleyeyim? Neyini dinleyeyim?

MENSUR IŞIK (Devamla) - Çünkü bu ülkenin kuruluşunda da cumhuriyetin kuruluşunda da bizim kanımız vardır, sizin kanınız yok sadece, sadece sizin kanınız yok. Bunu çok net bir şekilde ifade etmek lazım.

CEMAL ENGİNYURT (Ordu) - Neyini dinleyeceğim? Hakaret dinlemek zorunda mıyım?

TUMA ÇELİK (Mardin) - Sen, sen hakaret ediyorsun.

ERKAN AKÇAY (Manisa) - Buraya cevap verme!

MENSUR IŞIK (Devamla) - Sayın Başkanım, lütfen müdahale eder misiniz?

ZÜLEYHA GÜLÜM (İstanbul) - Demokratik eleştiri, hakaret değil!

CEMAL ENGİNYURT (Ordu) - Ne eleştirisi ya?

VEDAT DEMİRÖZ (İstanbul) - Ya, sen doğru konuş.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Hakaret ediyorsun kardeşim.

MENSUR IŞIK (Devamla) - Hakaret etmiyorum. Bakın, hakaret edilen bir şey yok.

BAŞKAN - Sayın Işık, siz devam edin lütfen.

Arkadaşlar, rica ediyorum.

MENSUR IŞIK (Devamla) - Biz burada 1921 Anayasası'nın ruhuna atıfta bulunuyoruz, biz burada ilk cumhuriyetin, ilk Meclisin ruhuna, kültürüne, felsefesine atıfta bulunuyoruz. Biz diyoruz ki bizi kurtaracak olan o ilk ruhtur, 1921 Anayasası'nın ruhudur. Bizler bunu diyoruz. Biz diyoruz ki bizi kurtaracak olan odur. Yoksa YSK'nın üzerinde baskılar kurarak, il ve ilçe seçim kurulları üzerinde baskılar kurarak istediğiniz sonucu almak değildir. Bu bizi kurtuluşa götürmez, bu bizi iç savaşa götürür, bizi Orta Doğu'daki…

CEMAL ENGİNYURT (Ordu) - Bize hakaret ederek mi kurtuluşa gideceksin?

MENSUR IŞIK (Devamla) - Şu anda sizin yaptığınız çok büyük saygısızlık.

CEMAL ENGİNYURT (Ordu) - Niye, bize hakaret ederek mi…

MENSUR IŞIK (Devamla) - Saygısızlık yapmayın, haddinizi bilin lütfen, haddinizi bilin.

BAŞKAN - Sayın Işık, lütfen.

MENSUR IŞIK (Devamla) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bizim yapmak istediğimiz, bu ülkeye…

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MENSUR IŞIK (Devamla) - Başkan…

ERKAN AKÇAY (Manisa) - Tahrik tahrik, kışkırtıcılıktan başka bir şey yapmıyorsun.