Gündem

TBMM Başkanlığı milletvekilleri için "Teklif Destek Bürosu" kurdu

Büronun kurulmasına kaynaklık etmesi için "Kanun Teklifi Hazırlama Yönergesi" hazırlandı

01 Aralık 2019 13:12

Yeni sistemle beraber Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) işlevsizleştiği ve milletvekillerinin etkisinin kalmadığı eleştirileri üzerine TBMM Başkanlığı, milletvekillerinin yasa teklifi hazırlayabilmesi için "Teklif Destek Bürosu" kurdu. 

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, yürürlüğe konulan yeni yönergeyle vekillerin yasa tekliflerinin konusunu ve gerekçesini büroya bildirmesinin ardından bürodaki uzmanların taslak hazırlayarak milletvekillerine göndereceği söyleniyor. Yasa tekliflerinin Meclis'te çoğunluk sağlandığında uygulamaya geçirilmesi sebebiyle, muhalefet milletvekillerinin büro aracılığıyla hazırlayacağı yasa tekliflerinin kâğıt üzerine kalacağı söyleniyor. 

Büroya kaynaklık eden, “Kanun Teklifi Hazırlama Yönergesi” şu düzenlemeleri içeriyor:

  • Milletvekillerinin talepleri üzerine hazırlanacak olan kanun teklifi taslakları için TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı bünyesinde ‘Teklif Destek Bürosu’ oluşturuldu. Kanun teklifi taslağı hazırlama talepleri Teklif Destek Bürosu’nda görevlendirilecek yeterli sayıda yasama uzmanı ile ayrıca gerek görülmesi durumunda ihtisas komisyonlarında görevli yasama uzmanları tarafından karşılanacak.
  • Kanun teklifi taslağı hazırlama talepleri, milletvekillerinin imzasını taşıyan bir formun büroya iletilmesi ve görevlendirilecek memur tarafından kayıt edilmesi suretiyle veya kurumsal iletişim platformu (TBMM Portal) üzerinden yapılacak başvuru ile gerçekleştirilecek. Talep formunda hazırlanması istenilen teklif taslağının içeriğinin, konusunun ve gerekçesinin açıkça belirtilmesi gerecek. Kanun teklifi taslağı, talep formunun iletilmesinden itibaren en geç 15 gün içinde hazırlanıp talep sahibi milletvekillerine elektronik ortamda gönderilecek. 
  • Talepte bulunulması durumunda milletvekillerince hazırlanmış olan kanun teklifi taslakları kanun yapım tekniğine uygunluk yönünden incelenecek ve düzeltme önerileri milletvekillerine iletilecek. 

Milletvekillerine gönderilen yazıda, yeni sistemle birlikte yasa tekliflerinin yalnızca milletvekilleri tarafından verilebildiği ve bu durumun vekillerinin verdiği yasa teklifinde artışa neden olduğu belirtildi. Son iki yasama dönemi karşılaştırıldığında yasa teklifi sayısının 454’ten 2078’e çıktığına dikkat çekildi.