Gündem

TBMM Başkanı Şentop: 15 Temmuz raporu kadük olmuş 

Darbeleri Araştırma Komisyonu 15 Temmuz raporu eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a elden teslim etmişti

27 Eylül 2019 14:29

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, 26. dönemde kurulan ve çalışmalarını tartışmalarla tamamlayan, Komisyon Başkanı Reşat Petek tarafından 12 Temmuz 2017 tarihinde eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a elden sunulan darbe raporuyla ilgili “Başkanlığımıza sunulan bir rapor bulunmamaktır” görüşünü bildirdi. Kahraman'dan sonra iki Meclis Başkanı değişti ancak rapora ilişkin bilgi paylaşılmadı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop 'kayıp' rapora ilişkin, “porun içeriğine sonradan itirazlar gelmiş. Milletvekilleri, taslak raporda yer alan unsurların son raporda olmadığını belirterek itiraz etmişler. Bunun üzerine eklemeler, itirazların verilmesi ve düzeltmeler için tekrar yazı yazılmış. Ancak bütün bu süreçler, 26. Dönem içinde TBMM Başkanlığı’nın ‘Meclis Araştırması Komisyonu Raporu’ olarak kabul edebileceği, İçtüzük hükümlerine uygun olarak tamamlanmış bir rapor haline dönüştürülememiş” dedi.

"Rapor kadük olmuş*"

Şentop, “Bizim belirtmek istediğimiz, İçtüzük hükümlerine uygun olarak tüm süreçleri tamamlanarak, hazırlanıp sonuçlandırılmış bir raporun olmadığı. Biliyorsunuz, bir yasama dönemi içinde tamamlanamayan raporlar İçtüzüğün 77. maddesi uyarınca ‘kadük’ oluyor. Dolayısıyla söz konusu rapor da dönem içinde tamamlanmadığı için kadük olmuş” ifadesini kullandı.


*Kadük olma: Yasama meclisinin değişmesi ile önceden sunulan yasa tasarıları değerini yitirmek.