Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin’e ait ağır silah taşıma kapasitesine sahip bir savaş dronunun ada etrafında tur attığını söyledi.
The Guardian’da yer alan habere göre, Tayvan Savunma Bakanlığı Çin’e ait "İkiz Kuyruklu Akrep" lakaplı TB-001 dronunun son 24 saatte adanın hava savunma tanımlama sahasına giren 19 askeri hava aracından biri olduğunu açıkladı.
Çin’e ait dronunun Tayvan etrafında uçtuğu, ilk olarak Filipinler ve Tayvan’ı ayıran kanaldan geçtiği daha sonra ise Tayvan’ın doğusuna doğru hareket ettiği bildirildi.
Çin ordusu Tayvan etrafında düzenli olarak hava araçları gönderse de ada etrafında tam turun nadir olduğu biliniyor.
Çin-Tayvan anlaşmazlığı
Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.
Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.
Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.