Dünya

Tayvan gerilimi sonrası yeni hamle: Çin, ABD ile askeri ilişkiler ve iklim değişikliği iş birliğini askıya aldı

05 Ağustos 2022 13:51

T24 Dış Haberler

Çin’in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretine yanıt hamleleri kapsamında Pekin, ABD ile askeri ilişkiler ve iklim değişikliği gibi konularda iş birliğini askıya aldıklarını açıkladı. 

NBC News’da yer alan habere göre, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Çin’in askeri tehdit ve itirazlarına rağmen Tayvan’a yaptığı ziyaretin etkileri sürüyor.

Tayvan çevresinde askeri tatbikatlar gerçekleştiren Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’yi yaptırım listesine aldı.

Pekin aynı zamanda, ABD ile askeri ilişkileri ve iklim değişikliği iş birliğini askıya aldığını açıkladı. Pekin, komutanlar arası telefon görüşmeleri, savunma toplantıları ve uluslararası suç iş birliğini iptal ettiklerini söyledi. ABD ile aynı zamanda deniz güvenliği ve iklim değişikliği konularında iş birliğinin askıya alındığı belirtildi.

TIKLAYIN -Pelosi'nin ziyaretinin ardından Pekin'in büyük tatbikatları başladı; Çin ordusu, Tayvan'ı 'hilal' şeklinde çevreliyor

TIKLAYIN - Pelosi'nin ziyareti Çin'in "Tayvan'ı ana vatana katma" sürecini hızlandırır mı?

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.