Dünya

Tayvan'da parlamento karıştı; milletvekili tartışmalı yasa tasarısını çalıp kaçtı

Muhalefet parlamentoya hükümet üzerinde daha fazla denetim yetkisi vermek istiyor

18 Mayıs 2024 09:17

T24 Dış Haberler

Tayvan parlamentosunda Cumhurbaşkanı Lai Ching-te'nin yasama çoğunluğu olmadan göreve başlamasından hemen önce, meclis reformlarıyla ilgili sert tartışmalar yaşandı. Milletvekilleri birbirine saldırdı. 

Pazartesi günü göreve başlayacak olan Lai, Ocak ayındaki seçimleri kazandı ancak Demokratik İlerleme Partisi (DPP) parlamentodaki çoğunluğunu kaybetti.

Ana muhalefet partisi Kuomintang (KMT), DPP'den daha fazla sandalyeye sahip ancak tek başına çoğunluğu oluşturmaya yetmiyor, bu nedenle ortak fikirlerini desteklemek için küçük Tayvan Halk Partisi (TPP) ile birlikte çalışıyor.

Muhalefet parlamentoya hükümet üzerinde daha fazla denetim yetkisi vermek istiyor; buna parlamentoda yalan beyanda bulunduğu düşünülen yetkililerin cezalandırılması gibi tartışmalı bir öneri de dahil.

DİP; KMT ve TPP'nin, "gücün anayasaya aykırı bir şekilde kötüye kullanılması" olarak adlandırdığı şekilde, geleneksel danışma süreci olmaksızın önerileri uygunsuz bir şekilde zorla kabul ettirmeye çalıştığını söylüyor.

Parlamentoda meclisle ilgili reformların görüşüleceği oturumda oylar kullanılmadan önce bazı milletvekilleri birbirlerine bağırdı ve itiş kakış yaşandı. Ardından olaylar parlamento zeminine taşındı. 

Milletvekilleri, Meclis Başkanı'nın koltuğunun etrafında masaların üzerinden atladı ve meslektaşlarını yere doğru çekti. Kısa süre içinde sükûnet sağlansa da öğleden sonraki oturumda da itiş kakışlar devam etti. 

Sosyal medyada bir milletvekilinin reformların yazılı olduğu tartışmalı yasa tasarısının metnini çalıp kaçtığının görüldüğü bir video dolaşıma girdi. 

 

Güneydeki Chiayi şehrini temsil eden DPP milletvekili Wang Mei-hui, Reuters'e verdiği demeçte, tartışmaların üç partiden de milletvekillerinin karıştığı bir tartışma olduğunu söyledi ve "Neden karşı çıkıyoruz? Ülkede tek bir ses olmasını değil, tartışmalar yapılabilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Çin kıyılarına yakın Tayvan yönetimindeki Kinmen adalarından gelen KMT'li Jessica Chen, reformların yürütme organının yasama tarafından daha iyi denetlenmesini sağlayacağını söyledi.

Reuters'e konuşan ve askeri tarzda bir kask takan Chen, "DPP her zaman gücü tekelinde tutmaya alışkın olduğu için bunun geçmesini istemiyor" dedi.