Dünya

Tayvan'da halk başkanlık ve parlamento seçimleri için sandık başında: En önemli gündem Pekin ile ilişkilerin geleceği

Pekin'in sık sık tepkisine hedef olan Tsai Ing-wen, 8 yıllık iktidarının ardından dönem sınırlaması nedeniyle Mayıs ayında görevi bırakacak

13 Ocak 2024 07:48

T24 Dış Haberler

Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'da halk, başkanlık ve parlamento seçimleri için sandık başında.

Merkezi Seçim Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Ada'daki 17 bin 795 merkezde oy verme işlemi sabah saatlerinde başladı. Tayvan'ın gelecek 4 yıldaki lideri ve yardımcısı ile Yasama Meclisi üyelerinin belirleneceği seçimlerde, 23,4 milyon nüfuslu Ada'daki 19,55 milyon kayıtlı seçmen oy kullanabilecek.

Pekin ile ilişkiler temel soru

Pekin'in sık sık tepkisine hedef olan Tsai Ing-wen, 8 yıllık iktidarının ardından dönem sınırlaması nedeniyle Mayıs ayında görevi bırakacak. Tayvan'da gündem düşük ücretler, yüksek ev fiyatları ve ev sıkıntısı olsa da seçimlerle ilgili en önemli soru Tayvan'ın Pekin ile ilişkilerinin geleceği. 

Tsai ve iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi, kendi kendini yöneten adayı Pekin'den uzak bir siyasi ve ekonomik yörüngeye yönlendirdi ve bunun yerine Washington ile daha yakın bağlar geliştirdi. Pekin buna askeri tatbikatlar ve ekonomik baskılarla karşılık verdi ve Taipei'nin bu yolda devam etmesi halinde daha fazla tehditte bulundu.

Adaylar kimler, Pekin ile mesafeleri ne?

İktidar partisinin adayı, mevcut Başkan Yardımcısı Lai Ching-te. Diğer iki aday ise Çin'e karşı daha dostane bir yaklaşımı savunan iki muhalif rakip. Eski bir üst düzey polis olan ve Tayvan'ın en kalabalık şehrinin görevdeki belediye başkanı Hou Yu-ih, Milliyetçi Parti'nin adayı. Eski bir doktor ve başkentin belediye başkanı olan Ko Wen-je, yeni kurulan Tayvan Halk Partisi ile ciddi bir rakip. 

Pekin baskıyı arttırdı

Pekin, oylama öncesinde Tayvan üzerindeki baskısını arttırdı.

Çin Ticaret Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, tarım ürünleri, deniz ürünleri ve otomobil parçaları da dahil olmak üzere Tayvan'dan ithal edilen çeşitli ürünlere yönelik gümrük vergisi indirimlerini askıya alma planlarını genişletmeyi düşündüğünü belirtti.

Pekin ayrıca, Tayvanlı kurucusu daha sonra başkan adaylığından çekilen Apple tedarikçisi Foxconn hakkında bir vergi soruşturması başlattı. 

Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, bu hafta düzenlediği basın toplantısında "Çin başından beri demokratik seçimlerimize müdahale etmeye çalışıyor" dedi.