Dünya

Tayvan: Çin, ada çevresine 71 hava aracı ve 7 gemi gönderdi

Çin, egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan ile ABD'nin "artan gizli yakınlaşmasına karşı" ada çevresinde askeri tatbikat yaptığını açıklamıştı

26 Aralık 2022 11:36

Çini Tayvan-ABD yakınlaşması nedeniyle ada çevresinde askeri tatbikat yaparken Tayvan Savunma Bakanlığı ise Çin'in ada çevresine 71 hava aracı ve 7 gemi gönderdiğini bildirdi.

Çin, egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan ile ABD'nin "artan gizli yakınlaşmasına karşı" ada çevresinde askeri tatbikat yaptığını bildirdi. 

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'in adaya 71 savaş uçağı ve 7 gemi gönderdiğini bildirdi. Çin'in Tayvan'a gönderdiği uçaklar arasında 18 J-16 savaş uçağı, 11 J-1 savaş uçağı, 6 Su-30 savaş uçağı ve insansız hava aracı bulunuyordu.

Tayvan, Çin'in adımlarını kendi donanma gemilerinin yanı sıra füze sistemleri aracılığıyla da izlediğini söyledi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Batı Cephesi Komutanlığından yapılan açıklamada, "Tayvan çevresinde kuvvetler arası müşterek acil durum devriyesi ve saldırı ateş talimi faaliyeti yürütüldüğü" belirtildi.

Açıklamada tatbikatın, "ABD ile Tayvan adası arasında artan gizli yakınlaşmaya yanıt olduğu" vurgulandı.

Tatbikat, ABD'de 2023 Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın 23 Aralık'ta Başkan Joe Biden'ın imzalamasıyla yürürlüğe girmesinin ardından geldi.

Pekin, "tek Çin ilkesi"ni vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.