Gündem

Ahmet Taşgetiren: Acaba CHP'nin sorunu gerçekten Halk Partisi olamamaktan mı kaynaklanıyor?

07 Temmuz 2023 09:30

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, mayıs seçimleri sonrası CHP'de yaşanan sürece dair, "Acaba Cumhuriyet Halk Partisi’nin asıl sorunu 'Gerçekten Halk Partisi' olamamaktan mı kaynaklanıyor? Acaba CHP içinden bazı gömlekleri çıkartarak yola çıkacak yeni bir hareket mi doğmalı" sorularını yöneltti. 

Taşgetiren, aslında CHP'deki "değişim"in İsmet İnönü döneminde başladığını kaydederek, yazısına şöyle devam etti:

"Acaba 'Değişim' diye 'aslına mı dönmeli'ydi CHP? Neydi CHP için 'Fabrika ayarlarına dönmek?'  Kılıçdaroğlu eksen kayması mı yaşatmıştı CHP’ye? Deyim yerinde ise “Dibine kadar -Kemalist- bir parti olsaydı CHP”, iktidar yolunu açabilir miydi?"

"Aslında İnönü ile başlamıştı CHP’deki değişim. 'Katı laiklik' alanında esnemeleri İnönü CHP’nin başında iken ve CHP Tek Parti iktidarında iken görmekteyiz. 'Ortanın solu' ifadesi de İnönü tarafından getirilmişti CHP’ye tanım olarak.

CHP’yi İnönü’den devralan Ecevit, Cumhuriyet’in ilk yıllarına damga vuran 'Devrimler'i, köklü değişim içermeyen, görüntüde değişimlerle yetinen, dolayısıyla halk tarafından da tepki ile karşılanan 'Gardrop devrimleri' diye nitelemişti. 'Halkçı Ecevit' İnönü’den farklı bir siyasetçi idi CHP’nin başında. 'Özgürlükçü laiklik' tanımı da onun tarafından sokulmuştu CHP kimyasına… Muhafazakar toplum kesimlerine açılım Baykal’ın da ilgisiz kalmadığı bir olgu idi. Şimdilerde bir kesimde CHP’yi köklerine döndürme heyecanı var. Ben o 'kök heyecanı'nı, fazla ideolojik körlük taşıyor gibi görüyorum."

Yazının tamamı için tıklayın