Ekonomi

Tasarrufta tercih yastık altı altın ve nakit

Türkiye'de tasarruf sahiplerinin oranı yüzde 18,7

15 Haziran 2022 16:03

ING Türkiye ve Ipsos işbirliğiyle yapılan Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması'na göre, halkın yüzde 18,7'si tasarruf sahibi. Bu oran 1,5 yılın en yükseği. En çok tercih edilen tasarruf aracı yastık altı altın ve nakit, sistem içi altın ve BES.

Bloomberg HT'nin haberine göre 2020 yılının 4. çeyreğinden bu yana tasarruf yapan bireylerin oranında artış trendi gözlemlendi. Tasarruf yapma gerekçeleri arasında "geleceğe yatırım" unsuru ilk sırada belirtilirken, yılın ilk çeyreğinde bu gerekçe bir önceki döneme göre 5 puan artarak yüzde 55’e ulaştı.

Tasarrufu olanların tasarruf aracı tercihlerinde bakıldığında ise, 2022 birinci çeyrekte yastık altı altın ve nakit, geçtiğimiz döneme göre 2 puan gerileyerek, yüzde 21’e indi. Araştırmaya göre sistem içi altın ve bireysel emeklilik fonları yüzde 16 oranı ile tasarruf araçları tercihlerinde ikinci sırayı paylaşırken, bu araçları yüzde 12 ile TL Vadeli Hesap ve yüzde 11 ile döviz Vadeli Hesap takip etti. Kripto para ise 2022 yılı ilk çeyreğinde bir önceki döneme göre 1 puanlık artış ile yüzde 10 seviyesine ulaştı.