Gündem

Tartışmalı sokak hayvanları yasa teklifinde son viraj: “Ötanazi” belli şartlara bağlanacak, sokağa atana 50 bin TL ceza gelecek!

16 Haziran 2024 07:53

AKP’nin sahipsiz köpeklerin öldürülmesini ön gören tartışmalı yasa teklifiyle ilgili çalışmalar sürüyor.  Geçen günlerce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile konuyu tekrar görüşen AKP grubunun yazım aşamasına geçtiği belirtiliyor. Teklifte öncelik olarak saldırgan ve kuduz riski taşıyan köpeklerin toplatılıp, rehabilite edilmeyen ve 1 ay içinde sahiplendirilmeyenlerin "ötanazi" uygulanarak öldürülmesi planlanıyor. Öte yandan hayvanını terk edene ve başka yere götürüp bırakanlara da ağır para cezaları geliyor.

Milliyet gazetesinden Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre, teklif metnine eklenen maddelerle yeni para cezaları gündeme gelecek. Buna göre, son olarak Şanlıurfa’da yaşanan olayda olduğu gibi sahipsiz hayvanları toplayıp başka bir ilçenin sınırlarına veya ormanlık alanlara bırakanlara hayvan başına 50 bin TL para cezası verilecek. Bunların yanı sıra, hayvanları sahiplenip sokağa atanlara yönelik mevcut 5 bin TL’lik para cezası da artırılarak, 50 bin TL’ye çıkarılacak.

Yasa teklifine göre “sahipsiz sokak hayvanı” tanımı yapılarak “köpeklerin yakalanması ve kısırlaştırılması” belli hükümlere bağlanacak. Buna göre, saldırgan hale gelmiş, anatomik yapısı bozulan ve kuduz riski taşıyan köpekler öncelikli olarak toplanacak; mahallelerde, vatandaşlar tarafından bilinen ve beslenen zararsız köpeklerin ise kısırlaştırılmak şartıyla sokakta kalmaya devam edecek.

Toplanan sokak köpekleri arasında barınak koşullarında yaşamını devam ettiremeyecek durumda hasta ve saldırgan olanlara ve 1 ay içinde sahiplendirilmeyenlere “ötanazi” uygulanacak. Sahiplendirilen hayvanlar ise çiple takip edilecek.

Yasanın “denetim”le ilgili maddesinde mahalli idarelerin görev alanları yeniden düzenlenecek. Tarım ve Orman Bakanlığı, sokak hayvanlarıyla ilgili bütçesini artıracak.