Ekonomi

Tarlasını ekemeyen çiftçiye yeni "darbe": Tarım arazileri kiralama yönetmeliği

"Girdi maliyetleri düşürülmezse, çiftçiye yeterli destek zamanında verilmezse üretici elbette kâr etmeyecek ve alandan çekilmek zorunda kalacak"

23 Ağustos 2024 07:31

Çiftçiler, iktidarın "tarımsal üretimi programlama" adını verdiği düzenleme ile bir kez daha zor durumda. Resmî Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, icraya düşürülen çiftçilerin işlenmeyen tarlaları, tarımsal üretim yapmak üzere başkalarına kiralanacak. Bu adım, özellikle ekonomik sıkıntılarla boğuşan küçük çiftçilerin topraklarını büyük tarım şirketlerinin eline geçirmek olarak değerlendiriliyor.

BirGün'ün aktardığına göre, yönetmelik, üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazilerini hükümetin, kiralayanın tarımsal faaliyetlerde kullanma şartıyla sezonluk kiraya vermesini öngörüyor. Bu durum, tarlasını ekemeyen çiftçiler için büyük bir tehlike yaratıyor. Üretim maliyetlerinin yüksekliği ve alım fiyatlarının düşük olması nedeniyle zaten zarar eden çiftçiler, tarlalarını kaybetme riskiyle karşı karşıya.

Çiftçi-Sen Başkanı Ali Bülent Erdem, "Küçük çiftçi ve köylü yok olacak," diyerek endişelerini dile getirdi. Tarım politikalarının çiftçiyi desteklemek yerine, onların topraklarını işgal etmek ve şirketlere peşkeş çekmek üzerine kurulu olduğunu belirtti. Özellikle tarımsal üretimin zorunlu hale getirilmesi, çiftçilerin elindeki son kaynakları da tehdit ediyor.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise, yönetmeliğin tarım sektöründe daha fazla soruna yol açacağını vurguladı. Suiçmez, "Çiftçinin kâr etmediği için alandan çekilmesinin çözümü arazileri kiralamakta değil. Girdi maliyetleri düşürülmezse, çiftçiye yeterli destek zamanında verilmezse üretici elbette kâr etmeyecek ve alandan çekilmek zorunda kalacaktır," dedi.