Gündem

"Tarım ve Orman Bakanlığı yangınlara önlem için farklı bir girişimde bulunmuyor, son 5 yıldaki yangınların yarısının nedenini bilmiyoruz"

30 Temmuz 2021 08:07

Son günlerde orman yangınları artmaya devam ederken, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, yanan ormanların boyutuna dikkat çekerek önlem alınması için uyarıda bulundu.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre; Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, son beş yılda yangınların arttığına dikkat çekerek “Ormanlarımız parçalanıyor tahsislerle. Golf sahası için, otel için, maden sahası için, enerji tesisi için birçok amaç için ormanlar, orman dışı amaçlara tahsis ediliyor. 2020 itibarıyla bu tahsis edilen alanların miktarı 748 bin hektarı buldu. İnsanlar bu kadar içinde yer aldığı zaman da yangınlar çıkar” dedi. 

Atmış, yangınların yıllara göre arttığına dikkat çekerek “Son beş yılda yangın sayısı arttı. Böyle bir artış varken Orman Genel Müdürlüğü ya da Tarım Orman Bakanlığı yangınlara önlem alma konusunda farklı bir girişimde bulunmuyor. Her yıl ne yapıyorsa onu yapıyor. Yangın nedenlerine bakıldığında son beş yılda yangınların yüzde 51’inin nedenlerini bilmiyoruz. Yangınların nedenlerini bilmezseniz ona göre önlem alamazsınız. O anlamda yangınların nedenlerinin belirlenmesinde çok ciddi çalışmalar yapımalı. Yangına karşı mücadele yapacaksanız önce o yangının çıkmasını önleyeceksiniz. Yangınları çıkaran nedenleri ortadan kaldıracaksınız. Nedenleri bilmediğiniz için yangının çıkmasını da engelleyemiyorsunuz” dedi.

TIKLAYIN - Türkiye’nin güneyi yanıyor!