Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, geçen yıl istifa eden selefi Bekir Pakdemirli’nin döneminden kalma bürokratlarını personele mobbing uygulama ve yargı mercilerine yanıltıcı bilgi verme suçlarını işledikleri gerekçesiyle savcılığa verdi.
Sözcü’de yer alan habere göre, Kirişçi'nin oluru ile haklarında suç duyurusunda bulunulan bürokratlar arasında görevini sürdüren Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ve Atatürk Orman Çiftliği Müdürü Yener Yıldırım ile TİGEM'in mevcut ve eski yöneticileri ile üst düzey bürokratlar yer alıyor.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ocakta ulaştırılan suç duyurusunda üst düzey bürokratların yargı kararlarını etkisiz kılma, personele psikolojik taciz (mobbing) uygulama ve yargı mercilerine yanıltıcı bilgi verme gibi suçları işledikleri iddia edildi. Savcılığa uzanan suç duyurusu eski TİGEM Genel Müdürü Ayşin Işıkgece'nin Genel Müdürlüğü döneminde görevden alınan TİGEM Daire başkanları Ergün Erol ile Mehmet Çeter'in başvurusuyla başladı. İki daire başkanı, kendilerini hukuksuz bir şekilde görevden aldıkları ve lehlerine olan mahkeme kararlarını uygulamadıkları gerekçesiyle dönemin TİGEM Genel Müdürü, Genel Müdür yardımcıları ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında soruşturma yapılması talebiyle bakanlığın Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'na başvurdu.
Soruşturma izni verdi
Başkanlık, Kirişçi'den suçlanan bürokratlar hakkında inceleme talebinde bulundu. Kirişçi, 12 Aralık 2022'de ön inceleme yetkisi verdi. Yetkiyi alan Teftiş Başkanlığı, yaptığı incelemede eski TİGEM Yönetim Kurulu Başkan ve Genel müdürlerinden Ayşe Ayşin Işıkgece, Sait Kocabay, Yönetim Kurulu üyeleri Bekir Karacabey, Yener Yıldırım, Müslüm Beyazgül, Genel Müdür yardımcıları Ertuğrul Anbar, Ali Osman Kıyak ve İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanı Ayfer Erdem'i suçlu bularak Kirişçi'den haklarında soruşturma izni verilmesini talep etti. Kirişçi de 4 Ocak'ta soruşturma iznini vererek, söz konusu yöneticiler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu
Psikolojik taciz, yargı mercilerini yanıltma…
Suç duyurusunda, bu yöneticilerin personele hakkaniyet ve eşitlik içerisinde davranılmaması, yargı kararlarının etkisiz kılınması, psikolojik taciz ve yargı mercilerine yanıltıcı bilgi verilmesi gibi ağır suçlarla suçlanması dikkati çekti.