Gündem

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Aydın: Her kalitenin en ucuzu bizde; birinci sınıf ürünlerimizin eşi benzeri yok

“Zarar etmiyoruz; vatandaş marketleri benimsendi, rağbet var”

31 Ocak 2023 07:13

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, son haftalarda marketler tarafından yapılan fiyat sabitlemesi ya da indirimlerin arkasında TK marketlerinin olduğunu söyledi. Aydın, “200 ana kategoride bin 400 ürünümüz var. Bu ürünlerde en ucuz ürünü biz satıyor, piyasa fiyatını biz belirliyoruz. Biz bunu yapınca diğer marketler de fiyat sabitledi. Şimdi üç farklı kalitede ürün çıkaracağız. İddiamız her cebin, her kalitenin en ucuzu bizde” dedi.

Hürriyet’te yer alan habere göre, “Bizde satılan birinci sınıf ürünlerin eşi benzeri yok” diyen Aydın, şunları kaydetti:

“Bu kalite zaman zaman fiyat nedeniyle eleştiriliyor. Çünkü bizdeki birinci sınıf yerli baldo pirinci ile Çin pirincini karşılaştırıyorlar. Biz sattığımız bin 400 üründe piyasayı belirliyoruz. 600 üründe en ucuz biziz. Bu yüzden de indirimlerde biz başı çektik, herkesin fiyatları aşağı indirmesini bana göre biz sağladık. Diğer yandan pahalı eleştirilerine karşı da ikinci segment ürün yaptık, hatta şimdi üçüncü segment ürün çıkarmak için de çalışıyoruz. Birincil markamız TK, ikincil markamız Anadolu. Bakınız biz zaten bütün piyasayı yönetelim iddiasında değiliz, öyle bir üretim gamımız da yok ama biz bunu yaptığımız zaman rakiplerimiz de ister istemez bizim fiyatlarımızı dikkate alarak bir fiyatlama yapıyorlar. Zaman zaman başka bir üründe de onlar yapıyorlar. Bizim yıllık enflasyonumuz yüzde 81.”

"Kamu kaynağı kullanmadan özkaynaklar ve banka kredileriyle yatırım yapıyoruz"

Tarım Kredi Holding çatısı altında 18 şirket var. “800 bin çiftçinin ortak malıyız, halka açık muamelesi görüyoruz” diyen Aydın, kamu kaynağı kullanmadıklarını, özkaynaklar ve banka kredileriyle yatırım yaptıklarını ifade etti.

“Zarar etmiyoruz"

Aydın, “Zarardan bahsediyorlar ki etmiyoruz; yine de bu bir kamu zararı olmazdı. 2022 ciromuz 70 milyar TL. 2023’ü ise 100 milyar TL ile kapatmayı hedefliyoruz. Vatandaşın nezdinde marketler benimsendi, rağbet var. Yani eleştiren var, mutlaka herkesi memnun etme imkanı yok, ama temmuz öncesine göre market başına sepet ortalamasını, 3,5 katına çıkardık. Bu yıl, 70 milyon dolarlık da ihracat yaptık” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın alışveriş yapıp, “fiyatlar gayet uygun” dediği Tarım Kredi Kooperatifi Pazarlama ve Marketçilik şirketinin 2021'de 249 milyon lira zarar ettiği ortaya çıkmıştı. Şirket, 2019'u 46 milyon, 2020'yi ise 58 milyon lira zararla kapatmıştı.

Geçen haftalarda CHP'nin, Tarım Kredi Kooperatifleri'nde yönetimin aldığı kararlar nedeniyle ortakların uğradıkları zararların araştırılması için verdiği önerge, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti.