Gündem

Tarihi yarımadaya yapan da var Boğaziçi sahil şeridine inşa eden de; İstanbul'daki imar barışı fırsatçıları tespit edilmeye devam ediyor

26 Ekim 2019 09:50

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kaçak yapıları tespit etmeye devam ediyor. Son 1 ayda İstanbul’da imar barışı uygulamasından usulsüz faydalanan 8 bin 435 yapı tespit edildi.

İmar barışı, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı ek inşaat alanları içeren yapıların kapsarken çok sayıda fırsatçının bu tarihten sonra yeni yapılar inşa ettiği ortaya çıktı.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre yapılan tespitlere göre kimileri tarihi yarımadadaki kaçak yapısını imar barışı kapsamına almaya çalıştı, kimilerinde de mevcut evle beyan edilen evin özellikleri farklı çıktı.

Tarihi yarımadada kaçak

Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre denetim ekipleri tarafından şu durumlar tespit edildi:

812 adet Yapı Kayıt Belgesi’nin İstanbul tarihi yarımada ile Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm içinde kalan alandaki yapılar için düzenlendiği tespit edildi.

5 bin 421 adet Yapı Kayıt Belgesi’nin imar barışı düzenlemesine aykırı nitelikte olduğu tespit edildi. Yapıların bir kısmının 31.12.2017 tarihinden sonra yapıldığı, bir kısmında Yapı Kayıt Belgesi alınan yapı yerine farklı bir yapı yapıldığı tespit edildi. Hatta Yapı Kayıt Belgesi yapılması haline arsa üzerinde hiçbir yapı olmaması durumuna da rastlanıldı.

1 Ocak 2018 tarihi ve sonrasında iskan ruhsatı alınmış yapılar için imar barışı kapsamında 2 bin 202 adet Yapı Kayıt Belgesi’nin alındığı tespit edildi.

 
Bakanlık kaynaklarının verdiği bilgilere göre bu yapılar için alınan belgelerin iptal süreci başladı. Bakanlık, il müdürlükleri ve ilçe belediyelerinin desteğiyle bu binaların yıkımı önümüzdeki günlerde gerçekleştirecek.
 
Haberin tamamı için tıklayın