Gündem

Tarihi Palazzo Corpi’nin çatısına yapılan havuz davasında, 7 yıl sonra "kovuşturmaya yer yok" kararı

Eski İBB Meclis üyeleri Hüseyin Sağ ve Hakkı Sağlam, savcılık kararına itiraz etti

28 Mayıs 2022 09:26

İstanbul, Beyoğlu’nda bulunan ABD'nin 94 yıl boyunca büyükelçilik ve konsolosluk olarak kullandığı, şu anda otel olarak hizmet veren Palazzo Corpi adlı tarihi binanın çatısına havuz yapılmasına ilişkin davada, iş insanı Serdar Bilgili ve 4 kişi hakkında 7 yıl sonra “kovuşturmaya yer yok” kararı verildi. Karara itiraz eden eski İBB CHP’li Meclis üyeleri Hakkı Sağlam ve Hüseyin Sağ, tarihi yapının zarar gördüğünü belirterek şüphelilerin cezalandırılmalarını istedi.

Beyoğlu Tepebaşı'nda 1860'da inşa edilen ve 1906'dan 2003 yılına kadar ABD'nin büyükelçilik ve konsolosluk olarak kullandığı tarihi binanın 2008'de Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Beşiktaş eski Başkanı Serdar Bilgili ortağı olduğu Corpera Turizm tarafından 51 yıllığına kiralanmıştı. Tarihi binanın çatısına havuz, bahçeye de yeni bir bina inşa edildiği ortaya çıkmıştı. Havuz sonradan kapatılmıştı. İBB Meclisi'nin eski CHP'li üyeleri Hüseyin Sağ ve Hakkı Sağlam tartışmalı restorasyonun sorumluları hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na 2015 yılında suç duyurusunda bulunmuştu.

Gazete Duvar’dan Hazal Ocak’ın haberine göre, suç duyurusundan 7 yıl sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, şüpheliler Abdullah Murat Aytoğlu, Ethem Naci Başerdem, Rıfat Berk Kayralı, Serdar Bilgili ve Şerife Ercantürk hakkında ‘2863 sayılı yasaya muhalefet’ ve ‘imar kirliliğine neden olma’ suçlarından 12 Nisan’da ‘kovuşturmaya yer yok’ kararı verdi.

"Yıkım yapıldığına dair bir belge yok"

Eski Meclis üyeleri Hüseyin Sağ ve Hakkı Sağlam, savcılık kararına itiraz etti.

Eski Meclis üyeleri Hüseyin Sağ ve Hakkı Sağlam, savcılık kararına itiraz etti. İtirazda havuz ve diğer bir takım ilavelerin çatı katına izne aykırı yapıldığını belirterek “Rapor haline getirilen kaçakların giderilme şansı yoktur. Yıkım yapılması gerekir. Yıkım yapıldığına dair bir belge yok. Ayrıca tarafımıza tebliğ edilen işleme konulmaması kararından sonra bile havuz dahil tüm kaçak yapılaşma durmaktadır. Bakanlık müfettişi tarafından bu kadar açık tespitler varken kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi manidardır” denildi.