Gündem

Tanzimdeki zararı açıkladı, iş yeri basıldı

Esnaftan polise: İstediğiniz defterleri veriyoruz, niye takviye çağırıyorsunuz

02 Mart 2019 13:34

Tanzim satışların kurulmasının ardından Birgün gazetesine konuşan Ankara Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Ceyhan Gündüz’ün iş yeri, polis tarafından basıldı. Ankara Hali’ndeki esnaf, polisin baskı amaçlı geldiğini iddia etti.

Ankara Hali, 27 Şubat 2019 Çarşamba günü sabah saatlerinde 60 polis tarafından basıldı. Beş iş yerine yapılan baskında firmaların defterleri incelendi. Rekabet Kurulu’na yapılan ihbar nedeniyle geldiklerini söyleyen polislerin takviye ekip çağırma talebine esnaf, “Biz terörist miyiz! İstediğiniz defterleri veriyoruz, niye takviye çağırıyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi.

BirGün gazetesinden Hüseyin Şimşek imzalı haberde, Hükümet’in, “Aracı firma ve kişileri aradan çıkarıyoruz” diye duyurduğu tanzim satış noktalarındaki ürünlerin, tedarikçi firmalardan temin edildiği, aracı firmalardan alınan ürünlerin faturasının Tarım Kredi Kooperatifleri’ne kesildiği ifade ediliyordu.

Ürünler yüzde 70 zararına satılıyor

Ürünlerin, yüzde 70’e varan zararla tanzim satış noktalarından satıldığı belirtilen haber için görüşüne başvurulan ASEMKOM Başkanı Ceyhan Gündüz şu açıklamayı yapmıştı:

“Ürünlerin alındığı şirketleri biliyoruz. Antalya’nın Kumluca ve Serik hallerinden TIR’lara yüklenen ürünler, tanzim noktalarına kadar getirildi. Tarım Kredi Kooperatifleri, bu ürünleri üç gün vadeli olarak aldı. Şirketlerin hesaplarına para yatacak. Üstelik bu ürünleri, bizim halde pazarcılara ve marketlere sattığımız fiyattan daha yükseğe aldılar. 2 TL’ye sattıkları ürünü 4 TL’ye, 4 TL’ye sattıkları ürünü ise 5.30 TL’ye aldılar. Bazı ürünlerde zarar oranı yüzde 70’e kadar yükseliyor. Zararı, Tarım Kredi Kooperatifi ödeyecektir. Aracıları aradan çıkarıyoruz deyip aracıdan mal alınca sonucu bu oldu”.

"Baskı amaçlı"

Hal esnafının anlattığına göre, Gündüz’ün gazeteye yaptığı bu açıklamanın ardından maliye ekipleri Gündüz’ün haldeki iş yerine giderek defterlerini inceledi. 27 Şubat 2019 Çarşamba sabahı ise aralarında Gündüz’ün iş yerinin de bulunduğu beş iş yeri polis tarafından basıldı.

Hal esnafından bir kaynak yaşananlarla ilgili olarak Gazete Duvar’a şu bilgiyi verdi:

“Polisler Rekabet Kurulu’na bildirildiği için geldiklerini söylemişler ve defterleri incelemişler. Buldukları şey de ya şevketibostan ya kuzu kulağı kayıtlarında alışla satış arasındaki fark. Şaka gibi! Kendisi Ankara Ticaret Odası’nın Sebze ve Meyveciler Meslek Komitesi’nin de üyesi olan, halin en yüksek ikinci cirosunu yapan iş yerlerinden birinin sahibi kendini niye riske atsın böyle ufak tefek işler için! Koskoca iş yeri. Mali müşaviri var. Ankara Halinin başındaki bir kişi böyle bir hata yapmaz. Arkadaşımız iyi niyetli açıklamalar yapmış Birgün gazetesine ve başına ondan sonra bu işler gelmiş. Bu tamamen baskı amaçlıdır!”.

Aynı haber kaynağı, Ankara’da iki hafta önce aralarında büyük süpermarketlerin de bulunduğu perakendecilerin muhasebe ofislerinin de polis tarafından basıldığını, bilgisayarlarındaki özel yazışmalarına dahi bakıldığını ancak durumu, korkudan kimsenin dile getiremediğini de iddia etti.