Dünya

Tanzanya ve BAE arasında imzalanan liman anlaşmasını eleştiren üç aktivist gözaltında: "Vatana ihanet" ile suçlanacaklar

İki ülke arasında imzalanan anlaşma, BAE'li bir lojistik şirketine Tanzanya'nın limanlarını, lojistik parklarını, özel ekonomik bölgelerini ve ticaret koridorlarını geliştirme, yönetme ve işletme imkanı veriyor

16 Ağustos 2023 14:31

T24 Dış Haberler

Tanzanya ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan liman anlaşmasını eleştiren üç Tanzanyalı aktivist, cumartesi gününden bu yana gözaltında tutuluyor. İki ülke arasında imzalanan anlaşma, BAE'li bir lojistik şirketine Tanzanya'nın limanlarını, lojistik parklarını, özel ekonomik bölgelerini ve ticaret koridorlarını geliştirme, yönetme ve işletme imkanı veriyor. 

Eski parlamenter ve Tanzanya'nın İsveç Büyükelçisi Willibrod Slaa, avukat ve aktivist Boniface Mwabukusi ve siyasi aktivist Mdude Nyagali, anlaşmaya alenen karşı çıktıkları için cumartesi gününden bu yana gözaltında tutuluyor. 

Mwabukusi'nin gözaltına alınma gerekçesi, liman anlaşmasının ulusal egemenliği ve güvenliği tehlikeye attığını ve ülkenin anayasasını ihlal ettiğini savunan bir mahkeme dilekçesi vermesi olarak açıklandı. 

Avukatlar, Uluslararası Af Örgütü'ne(UAÖ); Slaa, Mwabukusi ve Nygali'ye yönelik resmi suçlamaların henüz sunulmadığını, ancak gözaltına alınan üç eleştirmenin de kefaletle serbest bırakılmadığını söyledi.

Anlaşma geçen yıl Ekim ayında Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ve Birleşik Arap Emirlikleri limanlar ve gümrükler şefi Ahmed Mahboob Musabih tarafından imzalanmış ve 10 Haziran'da Tanzanya parlamentosu tarafından onaylanmıştı.

"Aktivistler derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılsın"

Uluslararası Af Örgütü'nün konuya ilişkin yayımladığı rapora göre üç aktivist, "vatana ihanet" ile suçlanacak. Tanzanya'da "vatana ihanet"e ölüm cezası veriliyor. 

Middle East Eye'da yer alan habere göre Af Örgütü Doğu ve Güney Afrika Bölge Direktörü Tigere Chagutah, "Tanzanya yetkililerinin BAE liman anlaşmasını eleştirenlere yönelik baskısı, muhalefete karşı giderek artan hoşgörüsüzlüklerini ortaya koyuyor" dedi.

Chagutah, "Yetkililer, aktivistleri sadece görüşlerini barışçıl bir şekilde ifade ettikleri için keyfi olarak gözaltına almaktan vazgeçmeli ve ifade özgürlüğü hakkına saygı gösterilmesini sağlamak için bu aktivistleri derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmalıdır" çağrısında bulundu. 

BAE'nin ilk Afrika anlaşması değil

Tanzanya anlaşması, BAE'nin bir Afrika ülkesinde tartışma yaratan ilk liman anlaşması değil.

Aralık ayında Sudan ve BAE, Kızıldeniz'deki Abu Amama limanını geliştirmek ve işletmek için 6 milyar dolarlık bir ön anlaşma imzaladı.

Anlaşma bir havaalanı, büyük bir tarım projesi ve Nil'i Kızıldeniz'e bağlayacak düzinelerce demiryolu ve karayolu yapımını da içeriyor.

Anlaşmanın imzalanmasından bu yana 24 kişi gözaltına alındı

Ekim 2022'de Başkan Samia Suluhu Hassan ve Limanlar, Gümrükler ve Serbest Bölge Şirketi CEO'su Ahmed Mahboob Musabih, Dubai Emirliği adına Tanzanya'daki limanların yönetimine ilişkin bir anlaşma imzaladı. Tanzanya Parlamentosu anlaşmayı 10 Haziran 2023'te onayladı.

Haziran ve Ağustos 2023 arasında liman anlaşmasını eleştirdiği için en az 24 kişi tutuklandı ve daha sonra serbest bırakıldı. Avukat, aktivist ve Tanganyika Hukuk Derneği'nin (TLS) eski Başkanı Rugemeleza Nshala da anlaşmayı eleştirdiği için korkutma ve ölüm tehditleriyle karşı karşıya kaldıktan sonra Temmuz ayında ülkeden kaçmak zorunda kaldı.