Dünya

Tansiyon yükselmeye devam ediyor: Orta Doğu'daki saldırılar hakkında neler biliyoruz?

İran; Irak ve Suriye'nin ardından Pakistan'ı da vurdu

17 Ocak 2024 08:25

T24 Dış Haberler

Orta Doğu'da şiddet bölgenin birçok bölgesine yayılırken, yükselen tansiyon nedeniyle nefesler tutuldu. Diplomatik girişimler artsa da, başkentlerde bölgesel savaş olasılığı hakkında endişeler sürüyor. 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e saldırması ve devamında İsrail'in sivil gözetmeksizin Gazze'yi bombalayarak yerle bir etmesi, uzun süredir donuk olan çatışmaları tekrar ateşledi. 

İşte öne çıkan son gelişmeler:

İran 

- İran, Pakistan'da Ceyşu’l Adl adlı Sunni grubun "militan üs" olarak kullandığı noktaları hedef aldığı belirtilen bir saldırı düzenledi. Ceyşu’l Adl, daha önce İran'da yapılan bazı bombalı saldırıları üstlenmiş ve polis kaçırmıştı. İran'da Pakistan, uzun süredir "teröristlere ev sahipliği yapmakla" suçlanıyordu.

- Pakistan, hava sahasının İran tarafından ihlal edilmesini kınayarak egemenliğinin ihlalinin tamamıyla kabul edilemez olduğunu ve ciddi sonuçları olabileceğini açıkladı. Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise saldırılarda iki çocuğun öldüğü belirtildi. 

- İran, Pakistan'a Suriye ve Irak'ı vurduktan bir gün sonra saldırdı. Bu saldırılar, 3 Ocak'ta Kirman'da 80'den fazla İranlının öldürüldüğü çifte bomba saldırısı için bir karşılık olarak nitelendirilmişti. 

- Irak, pazartesi günkü saldırıların ardından İran'ı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet edeceğini belirtti. İran, Erbil'de "İsrail ve diğer Tahran karşıtı gruplara ait casusluk merkezlerinin vurulduğunu" iddia ediyor. 

Kızıldeniz ve Yemen

- ABD, Yemen'deki Husilere bir dizi yeni saldırı düzenledi. Bu son günlerde ABD'nin İran destekli gruba düzenlediği 3. saldırı oldu. Geçen perşembe günü ABD ve Britanya, Kızıldeniz'de gemilere yapılan saldırılara karşılık olarak ilk kez Yemen'deki Husi hedeflerini vurmuştu. 

TIKLAYIN | Orta Doğu'da tehlikeli tırmanış hakkında her şey: Husiler kim, neden Kızıldeniz'deki gemileri hedef alıyorlar, Suudi Arabistan ve İsrail'in rolü ne?

- Husi güçleri, Kızıldeniz’de Yemen açıklarında bir Yunan gemisini vurduklarını açıkladı. Zografia isimli dökme yük gemisi Vietnam’dan İsrail’e doğru yol alıyordu. Geminin küçük bir hasar aldığı, yaralanan olmadığı belirtildi.

- ABD kuvvetleri, geçen perşembe günü Husilere İran yapımı silah taşıyan bir tekneye çıktıklarını belirtti. 

- ABD medyasına göre Biden yönetiminin Husiler'i tekrar "küresel terörist grup" ilan etmesi bekleniyor. Grup, 2021'de Yemen'e yardım gönderilmesini kolaylaştırmak için listeden çıkarılmıştı. 

İsrail ve Gazze

- Katar, hem İsrailli rehineler hem de bölgedeki siviller için Gazze'ye ilaç girmesini kolaylaştıracak bir anlaşmaya varıldığını söyledi. Yardımın bölgeye girişini Uluslararası Kızılhaç Komitesi denetleyecek. 

- Gazze'nin gelecekte nasıl yönetileceği Dünya Ekonomik Forumu'nun Davos zirvesinde ele alınacak. The Guardian'ın aktardığına göre Norveç Dışişleri Bakanı, Avrupalı ve Arap ülkelerin ABD ile işbirliği içinde birleşmiş Filistin hükümeti konsepti üzerinde bir plan hazırlamakta olduğunu söyledi. 

- ABD, Gazze birkaç yıl içinde tekrar yıkılacaksa, bazı Arap ülkelerinin bölgenin tekrar inşasına dahil olmak istemediğini belirttiğini aktardı. 

- Katar Başbakanı, Davos'ta İsrail'in takvimi belli olan, iki devletli çözümü zorunlu kılan bir anlaşmayı kabul etmesi gerektiğini söyledi.