Spor

"Tanrı'nın Eli" için ilk teklifler geldi

Forma, 2002'den beri Manchester'daki Ulusal Futbol Müzesi'nde sergileniyordu

20 Nisan 2022 19:15

Diego Maradona'nın 1986 Dünya Kupası'nda İngiltere ile Arjantin arasında oynanan karşılaşmada giydiği ve ünlü "Tanrı’nın Eli" adı verilen iki golünü attığı forması için ilk teklifler alındı.

Diego Maradona'nın 1986 Dünya Kupası yarı final maçında İngiltere'ye karşı meşhur "Tanrının Eli" golünü attığı mücadelede giydiği forma, Londra merkezli müzayedeci Sotheby's ile açık artırmaya çıktı.

Tanrı'nın Eli ne kadar teklif aldı?

Sadece bir günlük açık tekliflerin ardından mavi Le Coq Sportif forma 5,2 milyon dolarlık değere ulaştı.

5 Mayıs'a kadar açık kalacak müzayedede formanın 7 milyon doların üzerinde alıcı bulması bekleniyor.

İngiltere ve Arjantin, 1986 Dünya Kupası Çeyrek Finali'nde 22 Haziran 1986’da karşı karşıya gelmiş, o sırada 25 yaşındaki Maradona maçta 2 gol kaydetmişti. Arjantin maçı 2-1'lik skorla kazanmıştı.

Yüzyılın Golü seçilmişti

Maradona, gollerden ilkini atarken meşin yuvarlak eline çarpmış, pozisyon hakemlerin dikkatinden kaçınca gol kararı verilmiş ve daha sonra futbol severler tarafından bu gol, ‘Tanrının Eli’ olarak adlandırılmıştı. ‘Yüzyılın Golü’ olarak bilinen ikinci gol, Maradona'nın bir dizi İngiliz oyuncunun yanından geçerek İngiliz kaleci Peter Shilton'a karşı attığı ikinci goldür. 2002 yılında FIFA ‘Yüzyılın Golü’ anketini başlatmış ve 150 ülkeden 340 bin oy kullanılarak Maradona’nın ikinci golü "Yüzyılın Golü" seçilmişti.

Formanın hikayesi

"Tanrı’nın Eli" golünde istemeden topu Maradona'ya atan İngiliz orta saha oyuncusu Steve Hodge, maç bitiminde Maradona'dan formasını istemeye karar verdi ancak ilk denemesinde Maradona’nın yanına gidemedi. İkinci bir şans elde eden Hodge o anları şöyle anlattı; “Röportajdan sonra kale arkasına indim, soyunma odalarına… Aşağı indiğimde Maradona iki takım arkadaşıyla yürüyordu. Gözlerinin içine baktım, 'takas imkanı var mı?' anlamında formamı çekiştirdim ve doğruca karşıdan geldi ve formalarımızı değiştirdik. Ve bu kadardı. Bu kadar basitti.”

Forma, 2002'den beri Manchester'daki Ulusal Futbol Müzesi'nde sergileniyordu.