Dünya

Taliban üniversiteye gidecek 100 Afgan kadının uçağa binmesini engelledi

23 Ağustos 2023 22:13

Merkezi Dubai'de bulunan bir şirketler grubunun başkanı, 100 Afgan kadının Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki burslu üniversite eğitimine sponsor olduğunu, ancak Afganistan'daki Taliban yönetiminin kadınların Dubai'ye gitmek üzere uçağa binmelerini engellediğini öne sürdü

Voa Türkçe'nin Reuters'a dayandırdığı habere göre, El Habtur Grup'un kurucusu ve başkanı Halaf Ahmed el Habtur, sosyal medya platformu X'te yaptığı videolu paylaşımda, “Taliban hükümeti buraya okumaya gelecek kızlara izin vermedi. Benim sponsor olduğum yüz kızın uçağa binmelerini engellediler. Uçağın ücretini ödemiştik, buradaki barınma, eğitim, ulaşım ve güvenlik ihtiyaçlarının hepsini karşılamıştık” dedi.

Taliban yönetimi ve Afganistan Dışişleri Bakanlığı, Reuters'ın konuya ilişkin açıklama talebini yanıtsız bıraktı.

El Habtur, havaalanına erkek velisiyle birlikte giden ancak Kabil'deki havaalanı yetkililerinin kendisinin ve diğerlerinin uçağa binmelerini engellediğini söyleyen kadın öğrencilerden birinin ses kaydını da mesajına ekledi.

Afgan kız ve kadınlarının lise ve üniversite eğitimi görmesini yasaklayan Taliban, Afganlar'ın ülke dışına seyahat etmesine izin veriyor, ancak uzun mesafe yolculuk yapacak kadınların eş, baba ya da ağabey gibi erkek velilerinin refakat etmesini zorunlu kılıyor.