Dünya

Taliban, kadın öğrencilere yükseköğrenim yasağını savundu: Tarım ve mühendislik okuyorlardı; bu kültürümüze aykırı

23 Aralık 2022 08:21

T24 Dış Haberler

Afganistan'da Taliban yönetimi, uluslararası kamuoyundan gelen tepkilere rağmen kadın öğrencilere getirdikleri yükseköğrenim yasağından geri adım atmadı. Taliban'ın Yükseköğretim Bakan Vekili Neda Mohammad Nadeem, "Kızlar, tarım ve mühendislik eğitimi alıyordu ama bu Afgan kültürüne uygun değil" dedi.

Afgan kamu yayıncısı RTA'ya konuşan Mohammad Nadeem, "Kızlara düzgün şekilde tesettürlü gelmelerini söyledik, ancak onlar öyle yapmadı ve düğüne gidiyormuş gibi giyindiler" diye konuştu.

Nadeem, "Kızlar tarım ve mühendislik eğitimi alıyordu ama bu Afgan kültürüne uygun değil. Kızlar eğitim almalı, ama İslam ve töreye aykırı şekilde değil" ifadesini kullandı.

Nadeem, birçok başkentten gelen tepkilere karşılık da, "Afganistan'ın iç işlerine karışılmamasını" istedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Yemen Dışişleri Bakanı ile görüşmesinden sonra Taliban'a karardan vazgeçme çağrısı yapmış ve  "Bu yasak İslami de değil insani de. Biz bu kararı reddediyoruz" demişti. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da kadın öğrencilerin okullarına dönmesine izin verilmesi çağrısında bulunurken, "Başka ülkelerle de temas halindeyiz. Geri adım atılmazsa bedeli olacak" dedi.

Taliban, bu hafta kadın öğrencilerin, "tesettüre uymadıkları ve karşı cinsle temasları" nedeniyle artık yükseköğrenim kurumlarında eğitim alamayacaklarını duyurmuştu. Çarşamba günü kampüsüne giden kadın öğrenciler, okullarına alınmamıştı. Perşembe günü de başkent Kabil'de bir büyük bir protesto düzenlenmişti.

Associated Press'in aktardığı görüntülerde polisin kalabalığı dağıtmak için şiddet kullandığı görüldü.