Gündem

Taksici Oğuz Erge’nin öldürülmesiyle gündeme geldi: 34 milyon silahın 30 milyonu ruhsatsız

Toplumda infiale yol açan taksici Oğuz Erge'nin öldürülmesi ruhsatsız silah tartışmalarını alevlendirdi

04 Şubat 2024 08:11

İzmir’de taksici Oğuz Erge’nin öldürülmesi bireysel silahlanmayı bir kez daha gündeme taşıdı. Türkiye’de 34-35 milyon silahın, 30 milyonu ruhsatsız olduğunu açıklayan Umut Vakfı tahminlerine göre silaha talep her yıl yüzde 5 artıyor.

Türkiye’de silahlı şiddet olayları durmak bilmiyor. İzmir’de taksi şoförü Oğuz Erge’nin aracına aldığı kişi tarafından silahla vurularak öldürülmesi Türkiye’de bireysel silahlanmalı yeniden gündeme getirdi.

Milliyet'ten Meltem Güneş'in haberine göre, bireysel silahlanmaya karşı çalışmalar yürüten Umut Vakfı’nın Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ayhan Akcan, Türkiye’de her yıl hem silahla işlenen olay sayısında hem de silah talebinde yüzde 5’lik artış yaşandığını söyledi. Akcan, geçen yıl 2 bin 500 kişinin öldürüldüğü Türkiye’deki ruhsatsız silah sayısına dikkat çekti.

4 milyonu ruhsatlı 

Cezaların caydırıcı olmaması ve çok fazla sosyal problemin olması nedeniyle bireysel silahlanmanın arttığına dikkat çeken Akcan,şu bilgileri verdi:

“Üçüncü sayfa haberlerinden derlediğimiz noktaya göre bireysel silahlanma sonucunda 2023 yılında 2500 kişi hayatını kaybetti. Türkiye’de 34-35 milyon silah var bunun 4 milyonu ruhsatlı, 30 milyonu ruhsatsız. Ruhsatsıza talep var, çünkü evrak almak için uğraşmıyorsun, harç bedeli yok, kaydı yok. Suç işlediğinde kendisinde silah olduğu bilinsin istemiyorlar.”